Een coronapatiënt wordt op de intensive care verzorgd.
Volledig scherm
PREMIUM
Een coronapatiënt wordt op de intensive care verzorgd. © Photo News

Op intensieve zorg vrezen ze de zomer: tweede coronagolf wordt dubbele uitdaging

“Als we in de zomer een tweede coronagolf moeten opvangen, zouden wel eens meer mensen kunnen uitvallen.” Dat zeggen de diensthoofden intensieve zorg van het UZ Gent en het UZ Antwerpen. Ze nuanceren daarmee het goede nieuws van de dagelijkse persconferentie van het crisiscentrum. Welke uitdagingen zien ze op deze afdelingen nu we terug meer buiten mogen en welke lessen zijn er getrokken uit de voorbije periode?

27 reacties

 • Johan De Cauwer

  1 jaar geleden
  Men mag niet vergeten dat de maatregelen nu reeds gelost worden en een tweede verhoging van het aantal gevallen zich binnen 14 dagen kan aanbieden. Verder is er geen oplossing tenzij lockdown, en weerstand van een groep, maar daar moet je met 60% uitgeziekte mensen voor hebben. Nu is dat 6%, dus hebben we nog 10 keer meer zieken te verwachten.
 • philippe stevens

  1 jaar geleden
  Er voorspeld hier zelfs al enen het aantal doden van de tweede golf , ach ja er zijn ook al veel tweede jezussen geweest
 • Matthias Desmet

  1 jaar geleden
  logisch é, de helft van de bedrijven waren nog open, en moesten dus gaan werken. Zo besmetten we elkaar. Zolang er geen totale lockdown is, zoals in italie, zal het virus hier ronddwalen. Nu denkt iedereen dat het voorbij aan het gaan is, maar het virus pakt gewoon een pauze om dan nog harder toe te slaan
 • Sven Stolk

  1 jaar geleden
  Die voorspelling kan kloppen. Nu cijfers. 80% volgt raadgeving. 20% niet. Die 20% kan 220.000 doden kosten in deze snelle 2de golf op 11 Miljoen Belgien . Nu nog geen 10.000 met Lock Down. We gaan nu een beetje open. Hoor jij bij die 20%? Die 20% hebben zelf nog geen gezin? Wel die 80% volgers willen hun kinderen leven geven. De gemeenschap zal snel buiten die 20% herkennen en ingrijpen. Hard maar noodzakelijk correct. Golf 2 kan 220.000 doden brengen. Wordt wakker 20%
 • Seppe Vangeneugden

  1 jaar geleden
  En heeft er iemand al eens aan gedacht dat het virus evengoed kan verdwijnen zoals het gekomen is. Heeft iemand de nieuwe twee grafieken van onze virologen al eens bekeken Geen verschil met andere voorbije jaren. Dan nog geen economie is geen sociaal stelsel en ziekenzorg. Altijd de pessimisten met hun antwoorden die wereldvreemd zijn.
 1. PREMIUM

  Van Tante Terry tot Jo De Poorter

  In 62 jaar passeerden 45 omroepers: 7 mannen en 38 vrouwen. Irène Beval was in 1953 de eerste, maar moest een jaar later al vertrekken. Haar opvolgers Paula Semer, Nora Steyaert en 'Tante' Terry Van Ginderen waren vanaf 1954 succesvoller. In de jaren 70 doken de eerste mannelijke omroepers op: Bruno Schevernels, Luc Appermont en Paul Codde. Andrea Croonenberghs was met een carrière van 26 jaar het langst in dienst. Veel BV's begonnen als omroeper op de VRT, onder wie Gert Verhulst, Jo De Poorter, Evy Gruyaert en de betreurde Yasmine. Ook VTM werkte sinds zijn start met omroepsters, maar stopte er in 2008 mee. (DBJ/MC)
 2. Schrijf een zomerthriller met Aspe, aflevering 21. ‘Van In maakt zijn rentree’: doe mee en laat hier uw suggestie achter
  PREMIUM

  Schrijf een zomerthril­ler met Aspe, aflevering 21. ‘Van In maakt zijn rentree’: doe mee en laat hier uw suggestie achter

  Scherp je pen, want thrillerauteur Pieter Aspe nodigt je uit om de hele zomer mee te schrijven aan zijn vierde Van In-roman. Vandaag aflevering 21. Van In gaat dus weer aan de slag bij de politie. De vraag was hoe zijn eerste werkdag zou verlopen. Benny Steeman zegt dat "Van In tegen zijn verwachting in geen veldwerk toegewezen krijgt en het gegniffel van het aanwezige personeel moet ondergaan". Een dagje spitsroeden lopen dus voor de ex-commissaris.
 1. PREMIUM

  Koning ruilt op 21 juli vuurwerk voor bezoek aan woonzorg­cen­trum

  Het wordt dinsdag een onuitgegeven nationale feestdag. De koning en zijn gezin beginnen wel nog met de traditionele viering van het Te Deum - met een beperkt aantal aanwezigen - maar het militaire defilé wordt vervangen door een ceremonie van amper 75 minuten, waarin hulde wordt gebracht aan de helden van de coronacrisis. Opmerkelijk: in plaats van feest te vieren in het park of naar het vuurwerk te kijken, gaan Filip, Mathilde en de vier kinderen om 17 uur op bezoek in het woonzorgcentrum Cecilia in Alken. Ze spreken er met bewoners en personeel en wonen een optreden bij van het koor Re-Member-Mi, dat met muziek mensen met dementie beter probeert te bereiken. In Morlanwelz bezoekt het gezin een uur later een hersteloord voor mensen die revalideren. (PhG)
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 3. PREMIUM

  Financiën roept 200.000 Belgen naar kantoor

  Via de bruine enveloppe moest ze uiterlijk op 30 juni binnen zijn, maar morgen is het de laatste dag waarop de belastingaangifte via Tax-on-web kan worden ingediend. Financiën vreest dat tot 200.000 landgenoten dat door gebrek aan een helpende hand van een belastingambtenaar - corona, weet u wel - niet of te laat zullen doen. Zij zullen in het najaar uitzonderlijk - voor een allerlaatste kans - naar het belastingkantoor worden geroepen. Wie vorig aanslagjaar géén hulp vroeg, geniet géén uitstel.