Ooit had hij 750.000 fans, nu zorgt niemand voor zijn begrafenis

FAMILIE KAN 'ALLEZ ALLEZ ZIMBABWE'-RENNER NIET OVERVLIEGEN

Abel (33) stierf in zijn appartement in Ooigem.
Abel (33) stierf in zijn appartement in Ooigem.
7.700 euro: zoveel is er nodig om het lichaam van Abel Muchenje, een ex-deelnemer van 'Allez Allez Zimbabwe', naar zijn thuisland te repatriëren. "Maar zijn familie daar kan het niet betalen."

750.000 mensen keken in 2004 elke week naar 'Allez Allez Zimbabwe'. Abel Muchenje was een van de vijf jongens die Roger De Vlaeminck in 2004 van de straat plukte in Zimbabwe, om hen in Vlaanderen klaar te stomen als veldrijder. Een echte profcarrière kwam er niet van, maar Abel bleef wel in ons land plakken. Hij ging in het West-Vlaamse Ooigem (Wielsbeke) wonen en vond werk als magazijnier. Maar afgelopen maandag raakte bekend dat de amper 33-jarige Abel dood was aangetroffen in zijn flat. Het gaat om een natuurlijk overlijden, klinkt het. Vermoedelijk is een epilepsie-aanval hem fataal geworden.

De ex-renner leefde er alleen - in 2009 trouwde hij weliswaar met een Vlaams meisje van 18, maar dat huwelijk hield amper drie maanden stand. De familie van Abel in Zimbabwe wil dan ook dat hij in zijn thuisland begraven wordt. Maar daar knelt het schoentje: een repatriëring kost 7.700 euro. "Dat geld hebben die mensen niet", zegt burgemeester Jan Stevens. " Het kan zijn dat Abel wat centen heeft staan, maar zijn rekeningen zijn geblokkeerd. Onze diensten zijn aan het onderzoeken wat we kunnen doen."

De gemeente beloofde alvast om de kosten van de balseming - 630 euro - voor te schieten. Zo'n balseming is verplicht voor een repatriëring. "En het is dringend", aldus begrafenisondernemer Carlos Messiaen, waar het stoffelijk overschot van Abel opgebaard ligt. Volgens hem moet het lichaam ten laatste vandaag gebalsemd worden. "Anders zal hij gecremeerd of hier in Ooigem begraven moeten worden."

Tijd winnen

Gisteren kreeg burgemeester Stevens al één helpende hand: Jackson Vijarona, ook een ex-deelnemer aan 'Allez Allez Zimbabwe', zet zijn schouders onder een inzamelactie. Hij zou al zeker het geld van de balseming willen ophalen bij vrienden. "Zo winnen we enkele weken tijd, en kunnen die vrienden misschien genoeg geld bijeen krijgen voor de repatriëring", stelt de burgemeester.

En wat met Roger De Vlaeminck zelf? De ex-mentor van de Zimbabwanen wil zich er niet te veel mee moeien, klinkt het. "Zijn werkgever heeft me gevraagd om een deel van de repatriëring te betalen. Ik vond dat eerlijk gezegd een wat vreemde vraag. Ik heb Abel na het programma nooit meer gezien of gehoord."

Het bedrijf Thermote & Vanhalst, waar Abel al vier jaar werkte, bevestigt dat het "meer doet dan wat strikt genomen moet" bij het overlijden van een personeelslid, maar wil verder geen commentaar geven.Alle artikels uit de krant

101 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guust Flater

  Waarom zouden wij, VTM, of Roger hiervoor moeten opdraaien. Trouwens, hij woont hier al 15 jaar! Laat al diegenen die hier zitten kritiek te geven dan zelf een potje bij elkaar leggen. Beetje serieus blijven.

 • marino vandevijvere

  De Fa Saey heeft door die serie doch veel kostenlose reklame gehad. Kap niet alleen op Devlaeminck,VRT maar ook eens op den Saey

 • guido berben

  "In de tijd van Roger" zou dit niet waar zijn geweest, dan zou hij dit niet laten gebeuren, dan had hij dit zeker opgelost, hè Roger.???

 • Ronny Vansteelandt

  Roger De Vlaeminck haalde hem naar hier. Roger De Vmaeminck kan hem terug brengen ook.

 • Vera Clinckers

  @Ludo Wouters. Waar ik voor werkte betaald een gedeelte van mijn begrafenis. Ik betaal jaarlijks 15€ tot mijn 65. Bij mijn overlijden, of dat van mijn echtgenoot krijgen hij of ik toch een aanzienlijk bedrag dat een begrafebis, zonder toeters en bellen voor 80% dekt.