Gent 23/01/2020.  Fernand Keuleneer, nu zonder toga als publiek samen met zijn medepleiter Joris Van Cauter, nog met toga.
Volledig scherm
PREMIUM
Gent 23/01/2020. Fernand Keuleneer, nu zonder toga als publiek samen met zijn medepleiter Joris Van Cauter, nog met toga. © Photo News

Onze verslaggever blikt vooruit op euthanasieproces: “Zelfs voor gifmoord kan lichte straf”

Eind van de week valt het verdict in de euthanasie-zaak Tine Nys. Deze twaalf wacht geen makkelijke taak. Maar de soepelheid van ons strafrecht biedt hen een zeer uitgebreide waaier aan mogelijkheden. Onze assisenverslaggever Erwin Verhoeven blikt vooruit.

 1. Justitieminister Geens pleit voor aanpassen euthanasiewet: “In gifmoord terechtkomen is iets wat je niemand toewenst”

  Justitiemi­nis­ter Geens pleit voor aanpassen euthanasie­wet: “In gifmoord terechtko­men is iets wat je niemand toewenst”

  Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vindt dat de euthanasiewet voor verbetering vatbaar is. Dat heeft hij gezegd tijdens ‘De zevende dag’. Zo wil hij dat termen als ‘psychisch ondraaglijk lijden’ en ‘medisch uitzichtloos’ beter gedefinieerd worden en pleit hij voor een betere begeleiding van artsen die bij dergelijke procedures betrokken zijn. “Want in een gifmoord terechtkomen is iets wat je niemand toewenst”, klinkt het.
 2. Einde zesde procesdag: "Ik heb geen advies geschreven”, houdt huisarts van Tine Nys vol
  Euthanasieproces

  Einde zesde procesdag: "Ik heb geen advies geschreven”, houdt huisarts van Tine Nys vol

  De zesde procesdag over de veelbesproken euthanasie bij Tine Nys zit erop. Onder andere het college van gerechtsdeskundigen is vandaag teruggekeerd op de getuigenstoel. Ook Wim Distelmans, covoorzitter van de Euthanasiecommissie, moest opnieuw opdraven. Een van de drie beschuldigde artsen, Frank D.G., kwam eveneens aan het woord. Hij blijft erbij dat hij geen advies heeft geschreven om de euthanasie van Tine te kunnen uitvoeren. Herlees hieronder het relaas van de zitting.
 1. Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Magische girlpower, hoopgeven­de natuurbeel­den of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix.
 2. Huisarts Frank D.G. onder vuur op euthanasieproces: “Wist écht niet dat mijn briefje zou dienen voor euthanasie”
  PREMIUM

  Huisarts Frank D.G. onder vuur op euthanasie­pro­ces: “Wist écht niet dat mijn briefje zou dienen voor euthanasie”

  De drie gerechtelijke experts maakten gisterochtend opnieuw hun opwachting. Ze deelden aan iedereen goede punten uit. Behalve aan de arme huisarts. Niet onafhankelijk én slechts summier advies. Frank D.G., die tegen euthanasie is en wat 'stommelings' in de zaak betrokken raakte, stond recht en zei nog eens met de hand op het hart: "Het was geen advies. Ik wist écht niet dat mijn briefje zou dienen om de euthanasie uit te voeren."
 1. Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil
  Play

  Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil

 2. Zijn er ook versoepelingen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"
  Play

  Zijn er ook versoepe­lin­gen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"