Exclusief voor abonnees

Onze opinie. Wie waakt nog over de centen?

Isolde Van Den Eynde
Gregory Van Gansen/ Photo News Isolde Van Den Eynde

Elk jaar 1,2 miljard euro netto extra. Dat is wat ons land voorlopig - een 'done deal' is het nog niet - bijkomend moet ophoesten voor Europa. De EU zit in geldnood: het Verenigd Koninkrijk spekt de pot niet meer en Europa heeft grootse ambities om grensoverschrijdende uitdagingen zoals de klimaatopwarming aan te pakken. Charles Michel staat als kersvers Europees president voor zijn lakmoesproef: liefst 27 landen op één lijn krijgen, plus het parlement. Geen kattenpis. "Het is gemakkelijker om in België een regering te vormen dan Europa uit deze begrotingsdiscussie te laten komen", weet onze buurman Mark Rutte, die vanuit de Nederlandse regering een zuinigere begroting bepleit. Dat weten we zo nog niet. Maar op onze premier Sophie Wilmès, zijn oude vriendin, kan Charles Michel rekenen. België protesteert niet. 'Que sera sera.'

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jacques Delalieux

  Een tip Mr. Michel: halveer de Europese monsterlonen van al de Europese ambtenaren en schaf hun bijkomende premies af. Meteen uw budget in orde.

 • Mark Talman

  Niet zeuren, met dat geld worden landbouwgroepen rijk, worden golfterreinen (Portugal, Spanje), overbodige vliegvelden (Spanje) en nooit gebruikte spoorlijnen ( Griekenland) gesubsidieerd. Hospitalen daarentegen ...

 • Luc de Wolf

  Misschien moeten de journalisten maar eens over het geld waken. Ze weten het toch altijd zo goed

 • Roger Vanthillo

  De Nederlandse premier heeft overschot van gelijk. Er valt in de EU heel wat te besparen vooral in de grote en ongecontroleerde slokop : de landbouwsubsidies. Maar niet links, niet rechts durft daar vanuit electorale berekening aan raken. En dan hebben we het nog niet over de riante personeelskosten, pensioenregelingen, onkostenvergoedingen en de zichtbare maandelijkse en weinig ecologische verhuis. Begin met voor eigen deur te vegen en de draagvlak bij de EU-burgers zal vergroten.

 • Freddy Sonnemans

  En met welk mandaat? Een regering die amper 25% van de bevolking vertegenwoordigt.