Volledig scherm
PREMIUM
© BELGA

Onze opinie. "Wetenschappers gaan de klimaatnoden objectiveren, maar dat garandeert niets. Want het ontbreekt onze politici niet aan informatie, wel aan moed"

De wetenschap schaart zich voluit achter de klimaatbetogers. Duizenden academici sporen de politiek aan tot meer haast en ambitie. Experts gaan de eisen onderbouwen en de noden objectiveren. Zij geven de voorzet. De volgende regeringen moeten de bal er alleen nog in trappen, zou je denken. Simpel. Een kans voor open doel. En toch. Wees niet verbaasd als de politici ze andermaal laten liggen.

24 reacties

 • Roger Geens

  2 jaar geleden
  Het is zo eenvoudig ,wij moeten niet heel de wereld redden ,wij moeten gewoon dag na dag kijken waar wij kunnen besparen op al die dingen die niet nodig zijn .als wij alles zo efficiënt mogelijk doen; besparen wij allemaal .Men moet niet denken dat men gaten kan blijven boren om gas ,olie of andere duurzame stoffen boven te halen .Al die stoffen zijn eindig en daarna moet de jeugd van vandaag naar iets anders op zoek ,laten wij nu die mensen helpen .
 • Ingrid Vantroostenberghe

  2 jaar geleden
  Zeg aan die spijbelaarsters dat zij later geen kinderenmogen hebben. Er lopen al mensjes genoeg rond
 • peter colson

  2 jaar geleden
  Iedere mens produceert 500 gram CO2 per dag door gewoon te ademen. Met 7 miljard mensen betekent dat een uitstoot van 3,5 MILJARD kilo CO2 enkel en alleen door te ademen. En dan zwijg ik nog over de productie van methaan (nog een heftiger broeikasgas) door winden te laten of een poepje te dumpen.
 • René Verhoeven

  2 jaar geleden
  Tom heeft het bij het rechte eind, zolang de bevolking wereldwijd blijft groeien zullen we de problemen nooit opgelost krijgen, milieuproblemen, fileproblemen, woningtekort, voedseltekort, water, energie, sociale zekerheid... Waarom blijft dit taboe??
 • Nicolas Ivanov

  2 jaar geleden
  Duizenden wetenschappers geloofden ook ooit dat de zon om de aarde draaide. Kuddegedrag, angst om buiten de groep te gaan staan, angst voor de job. Nochtans zijn er nu vele moedige wetenschappers die wel opstaan tegen deze onzin.
 1. PREMIUM

  WHO: "Wereld keert niet snel terug naar 'oude normaal'"

  De wereld zal niet terugkeren naar 'het oude normaal' binnen een afzienbare toekomst. Dat is alvast de mening van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), nadat zondag wereldwijd een record van 230.000 nieuwe coronagevallen werd opgetekend. "Het virus blijft publieke vijand nummer één, maar de daden van vele regeringen en personen weerspiegelen dat geenszins", zei de directeur-generaal van de WHO. Volgens hem gaan te veel landen "in de verkeerde richting". Hij vermeldde er wel niet bij over welke landen hij het had. De coronapandemie heeft wereldwijd al aan 569.000 mensen het leven gekost.
 2. PREMIUM

  N-VA: "Iets anders dan tand trekken"

  In een opiniestuk dat vandaag in 'De Morgen' verschijnt, trekken N-VA-voorzitter Bart De Wever en Kamerlid Valerie Van Peel van leer tegen de wijziging van de abortuswet. Ze verwijten de voorstanders dat die abortus willen herleiden tot een gewone medische handeling, "vergelijkbaar met het trekken van een tand". Zo hebben ze grote problemen met de verlenging van de termijn waarbinnen abortus mogelijk is. "In bijna heel Europa ligt die tussen tien en twaalf weken. Dat heeft een reden: de foetus is dan maximaal 6 cm groot en de abortus gebeurt met een curettage. Op achttien weken, de helft van een zwangerschap, kan de foetus al zo'n 20 cm zijn en is er een minibevalling of verwijdering met instrumenten nodig. Dat leidt tot een grotere kans op complicaties en is ingrijpender voor de foetus, de moeder én de arts."
 1. Daarom mag je natte doekjes nooit doorspoelen
  Play
  De Vuilste Jobs van Vlaanderen

  Daarom mag je natte doekjes nooit doorspoe­len

 2. Remmen van vrachtwagen begeven het op een wel heel slecht moment
  Play

  Remmen van vrachtwa­gen begeven het op een wel heel slecht moment