Photo News
Volledig scherm
PREMIUM
© Photo News

Onze opinie. "Overheid moet nu miljarden vrijmaken om bedrijven overeind te houden, maar daarna gaan we onvermijdelijk bloeden”

Pompen of verzuipen. Dat is het economische devies in tijden van corona. Geld pompen in onze economie, vele miljarden vrijmaken om alle getroffen bedrijven de volgende maanden overeind te houden en daarna te relanceren. Doen we dat niet, dan verzuipen we. Zo eenvoudig kan crisismanagement zijn. Van de voorzitter van de Nationale Bank over Paul De Grauwe tot de studaxen van onze grootbanken en werkgeversorganisaties: alle vooraanstaande economen in dit land zijn het daarover eens, ook zij die zich in vredestijd blauw ergeren aan een overheid met een gat in haar hand, een overheid die de schulden opstapelt ten koste van volgende generaties die ze zullen moeten aflossen. Maar vandaag zijn we economisch in oorlog met een onzichtbare, onvoorspelbare vijand, het Covid-19-virus, en dan klinkt eensluidend het bevel: uitgeven, dat geld.

109 reacties

 • Isabel Geeroms

  2 jaar geleden
  In België worden de werkende mensen welke nog extra bijwerken (overuren) extra belast. Al de mensen in de voedingswinkels, ziekenhuizen, zorg, ... draaien nu dubbele shiften (overuren) om alles nog iets wat draaiende te houden. Gaan deze mensen dan op het einde van de rekening afgestraft worden door de hoge belasting op extra werk!? Waarschijnlijk zeggen ze nu wel NEE, maar zou graag hun belastingsbrief eens zien nadien! Dus bij deze..alle extra uren dat deze mensen draaien...NIET belasten!
 • Marc Gabriels

  2 jaar geleden
  En wie gaat er bloeden ? Ik weet het al voor 100% zeker en veel anderen ook zulle.
 • Hannah Audenaert

  2 jaar geleden
  Laat bedrijven met miljoenen/ miljarden winst eens opdraaien voor deze crisis tenslotte zijn de productie van bediendes en arbeirders die een deel deze grote bedrijven stand houden. Moest dit nu terug op de gewone burger vallen dan zal er serieus protest zijn en dan valt heel de economie ineen. Zou er niet van verschieten moesten we in zo situatie terecht komen want ze gaan toch altijd het geld zoeken bij de mensen die het minst hebben dat beloofd voor onze volgende belasting brief ;)
 • Geert Hebbrecht

  2 jaar geleden
  uiteindelijk betaalt dus de gewone man. Zoals gewoonlijjk.
 • jos De Decker

  2 jaar geleden
  Bedrijven in moeilijkheden nationaliseren tot er betere tijden aanbreken. Bespaart ons vele miljarden en kunnen er zelfs aan verdienen. Nu krijgen ze een blanco cheque die nooit zal worden terugbetaald.
 1. PREMIUM

  Transparan­te kinmaskers: Sympathiek, maar echt veilig zijn ze niet

  Altijd sympathiek als je de ober vriendelijk naar je ziet lachen. Niet onlogisch dus dat de doorzichtige mondmaskers - die gezichtsuitdrukkingen zichtbaar laten - in zwang zijn bij winkeliers en horecapersoneel. Veilig zijn ze evenwel allesbehalve. Uit de mondmaskertest die deze krant liet uitvoeren, bleek dat al en nu roept ook viroloog Marc Van Ranst op om ze niet meer te gebruiken. "Deze transparante maskers sluiten onvoldoende goed aan op het gezicht en zijn niet goed genoeg om anderen te beschermen. Gebruik ze daarom niet", zo zegt hij. Doordat het 'mouth shield' op de kin steunt, sluit het niet aan tussen de ogen en de neus. Het schild is ook vrij klein. Zodra de drager ervan zijn of haar mond opent, is de neus niet langer bedekt. Horeca Vlaanderen benadrukt dat zij hun personeel van bij de start van de heropening hebben aangespoord om correcte maskers te gebruiken. "De verplichte, bedekkende mondmaskers, zo staat er omschreven in onze richtlijnen", zegt Matthias De Caluwe. (BCL)