Exclusief voor abonnees

Onze opinie. Na 26 mei wordt het puzzelen voor gevorderden

Koning Filip en Charles Michel in 2014.
Photo News Koning Filip en Charles Michel in 2014.
Zou het kunnen dat koning Filip uitkijkt naar 26 mei zoals een kalkoen naar Kerstmis? Als de uitslag van de verkiezingen in het verlengde ligt van onze Grote Peiling, dan wacht de vorst een heikele opdracht. Hoe vervul je als koning je taak zonder de verdenking van favoritisme op je te laden? Wie stuur je als verkenner het mijnenveld in? Wie benoem je nadien tot (in)formateur, nu rechts Vlaanderen en links Wallonië elkaar niet alleen in evenwicht houden maar ook onder schot? Hoe verzoen je wat niet alleen communautair en ideologisch maar ook mathematisch steeds moeilijker te verzoenen valt? 

Je hebt 20% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen


Alle artikels uit de krant

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Dierckx

  Begin eerst met elke stem evenveel waarde te geven en schaf het cordon af, want nu zijn de Vlamingen zeker 20 % minder waard t.o.v. de walen. Laat ons de boel splitsen, wij nemen zelfs een schuld van 60 miljard mee, 30 voor de walen en 10 voor de brusselaars. Wedden dat we over 10 jaar het rijkste land ter wereld zijn, zonder schulden en zonder gezever. Di Rupo kan de pot op.

 • Helen Clinton

  Inderdaad We zijn er bijna. De Vlaming wordt eindelijk wakker. NV-A (28%) + Vl-Belang (15%) = 43% Nog heel even en dit land zal eindelijk worden opgekuist zonder dat de CD&V, Open VLD, Spa en Groen + Walen dit kunnen blokkeren. Ze kunnen dan beginnen met een migratiestop, de senaat, provincies en het federaal parlement (praatbarak) af te schaffen. Bij deze nogmaals een oproep aan alle Vlamingen... stem NV-A of Vl-Belang. We kunnen niet eeuwig met onze voeten laten spelen.

 • André Herbots

  Een voorspelling voor de samenstelling van de volgende Vlaams regering. N-VA + OPEN VLD + CD&V.

 • Bernd Vaes

  Als een coalitie zonder N-VA in de mogelijkheden ligt, dan... er voor gaan!

 • james vroman

  zal vlugger gaan dan gedacht ...