Exclusief voor abonnees

Onze opinie. Laat de brexit de aanleiding zijn om de Europese Unie meer politieke pit te geven

Isolde Van Den Eynde.
Gregory Van Gansen/ Photo News Isolde Van Den Eynde.
Vandaag wordt u wakker in een nieuwe Europese Unie. Een Unie zonder het Verenigd Koninkrijk. Misschien denkt u nog eens: ze hebben gelijk, die Britten. En hoopt u ook op een brexit. Misschien vloekt u nog eens: moest dit nu écht? En heeft u net als Guy Verhofstadt het verdraaid lastig om aan het idee te wennen. 

Je hebt 13% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant

26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carlos Vanbreemdonck

  Meer geld, macht en middelen voor mensen op wie we niet kunnen stemmen, en die we ook niet kunnen wegstemmen als we het niet eens zijn met hun beleid. Power without accountability noemen ze zoiets. En dat is iets heel gevaarlijks. Neen, ik moet van die EU niets hebben. Ik ga zelfs verder door te stellen dat de EU de grootste vijand van Europa en haar volkeren is.

 • Henri Troyat

  Typisch een reactie van een jong iemand (Isolde). Zij is van een krijggeneratie die eigenlijk nooit een echte crisis hebben meegemaakt. Zelfs de financiële crisis van 2008 was een lachertje met de moeilijkheden uit de jaren 70 en 80. Zelfs met een universitair diploma was het knokken om een job te krijgen. Torenhoge belastingsschalen, geen subsidies of aftrekken... De EU heeft het dagelijkse leven alleen maar verslechterd, maar je moet wel oud genoeg zijn om het verschil te merken.

 • jaak Peeters

  Laat ons eerst al eens met een Benelux-unie beginnen. De oude 17 provinciën, misschien lukt dat nog net. Hou toch op met die Europese dromerijen. Ik wil het Belgisch staatsnationalisme niet door een Europees staatsnationalisme vervangen.

 • Frank Louman

  België met een grens hoor ik hier , terug naar net na de oorlog. Daarna zijn we Benelux geworden , een soort mini Europa. Omdat het gewoon veel voordeliger is voor een klein land om deel uit te maken van een groter geheel. Ondertussen is de wereld danig geglobaliseerd met name dank zij internet en is er geen weg terug meer. De Belgische economische waarde zit enkel en alleen in een Unie.

 • Klaus Van Damme

  Hoe sneller europa ten onder gaat hoe liever. Geef mij maar terug een België met een grens rond hoor. En geen Europese moloch die alles bepaald en niets verwezenlijkt behalve de burgers veel geld kosten! En europa mag op zijn 2 oren slapen, de moment dat Engeland het terug goed begint te doen zonder europa zullen er nog lidstaten uitstappen!!!