Anuna De Wever.
Volledig scherm
PREMIUM
Anuna De Wever. © Florian Van Eenoo photonews

Onze opinie. “Een Vlaamse canon is leuk voor de jongens van Schild & Vrienden, maar bij een glorierijk verleden past ook het geloof in een glorierijke toekomst”

Het idee van Theo Francken (N-VA) om een Vlaamse canon op te stellen voor scholieren en nieuwkomers, heeft enkele interessante verdiensten. 

40 reacties

 • Erwin Fiers

  3 jaar geleden
  Ik vind een Vlaamse canon een goed idee van Francken om ons een geweten te schoppen en terug een Vlaams bewustzijn te creëren.Omdat het vak geschiedenis op school te wensen over laat.Weg met dat cordon!!!
 • Lilianne Van Neylen

  3 jaar geleden
  Spijtig dat het mooie Vlaanderen toch veel negativisten telt. Niet fier zijn op Vlaanderen is nu net hetgeen de opeenvolgende onderdrukkers net willen bereiken. De positieve Vlaming heeft door ontbering, noeste arbeid, doorzetting en spaarzaamheid gezorgd voor welvaart. Een welvaart die zo groot geworden is dat we met 15 miljard per jaar van ons belastingeld Wallonie en Brussel mee onderhouden!! En nog mag dat Vlaanderen volgens sommigen niet fier zijn op zichzelf?! Triestige instelling!
 • An Peeters

  3 jaar geleden
  Rudy Bruyssinck : dat zijn Vlaamse groenten, en ik schaam me totaal niet voor mijn eigen Vlaamse cultuur. Ik begrijp de weg -met -ons-mentaliteit niet. We zouden ons moeten schamen als Vlaming, maar alle anderen het gevoel geven trots te zijn op hun land en cultuur, waarom ? Waarom mag een Ier wel trots zijn om Ier te zijn, maar ik als Vlaming niet om Vlaming te zijn ?
 • William Lumen

  3 jaar geleden
  Wat is er mis om fier te zijn op een Vlaams canon? Een beetje fierheid staat op zijn plaats en kennis over het (ons) verleden is een must! Ga maar eens op vakantie in Frankrijk en je zal schrikken over hun chauvinisme! Een Vlaming heeft een minderwaardigheidscomplex en dat is absoluut niet nodig! We hebben een verleden en heden waarop we fier mogen zijn!
 • Nicca Vermeirsch

  3 jaar geleden
  Je hebt gelijk Rudy. In eten en drinken kennen we onze gelijken niet. Voor de rest weinig zaken om fier op te zijn. N-VA al zeker niet als we de herkomst van de partij opzoeken !
 1. Kippenvel verzekerd: dit zijn de meest huiveringwekkende true crime-docureeksen
  Streamz

  Kippenvel verzekerd: dit zijn de meest huivering­wek­ken­de true cri­me-docureek­sen

  True crime is de laatste jaren een belangrijk deel geworden van het aanbod van de streamingdiensten. Eén ding mag alvast duidelijk zijn: niet alleen in het buitenland worden er ernstige misdrijven gepleegd. Op woensdag 18 mei schoot Streamz ‘True Crime Belgium: Schellebellemoord: De zaak Prosper Van der Borght’ op ons af. Het ideale moment om enkele spannende docureeksen binnen dit genre in onze Kijkgids te bundelen. Passeren de revue: een meesteroplichter, een wereldberoemde moordzaak, een gewetenloze seriemoordenaar en een vreselijk familiedrama.
 2. PREMIUM

  Camps

  Na de uitspraak van het Internationaal Sporttribunaal over de Financiële Fair Play van City voelen de grote clubs zich gesterkt om het geld te laten rollen als knikkers. Manchester City werd over de hele lijn vrijgesproken, de UEFA mag zijn wonden likken. Oud-premier Jean-Luc Dehaene draait zich niet eens meer om in zijn graf. Hij wist dat het wildste kapitalisme zou zegevieren. Voortaan kunnen voetbalclubs zonder enige tegenwind beurskoersen bepalen. Zie Kevin De Bruyne grinniken.
 1. Doorbraak als lesbische cheerleader
  PREMIUM

  Doorbraak als lesbische cheerlea­der

  Hoewel ze al op vierjarige leeftijd begon met acteren, vergaarde Naya Rivera pas echt naam en faam door haar rol als lesbische cheerleader Santana in de muzikale reeks 'Glee'. Die vrolijke serie - geschreven door 'American Horror Story'-bedenker Ryan Murphy - liep van 2009 tot 2015 en was zeker tijdens de eerste seizoenen wereldwijd een enorme hit. Zo kaapte de show maar liefst vier Golden Globes weg. Het verhaal draait om een groep erg verschillende jongeren die, onder leiding van hun leerkracht, op hun school een koor beginnen: de McKinley High's Glee Club. Dolle pret op het scherm dus, maar achter de schermen ging het er minder vrolijk aan toe, met ruzies, jaloezie en zelfs verschillende doden (zie kader). (SDE)