Exclusief voor abonnees

ONZE OPINIE. De uitstroom bij N-VA naar Vlaams Belang lijkt niet te stoppen

De uitstroom naar Vlaams Belang lijkt niet te stoppen en de voorsprong op CD&V is gehalveerd. Ook al zegt deze federale peiling niets over Antwerpen, ze zal Bart De Wever zorgen baren.
BELGA De uitstroom naar Vlaams Belang lijkt niet te stoppen en de voorsprong op CD&V is gehalveerd. Ook al zegt deze federale peiling niets over Antwerpen, ze zal Bart De Wever zorgen baren.
De uitstroom naar Vlaams Belang lijkt niet te stoppen en de voorsprong op CD&V is gehalveerd. Ook al zegt deze federale peiling niets over Antwerpen, ze zal Bart De Wever zorgen baren.

25 procent. Mochten er morgen federale verkiezingen zijn en geen lokale verkiezingen, dan zou één Vlaming op vier voor N-VA stemmen. Elke andere partij in Vlaanderen zou bij zo'n peiling de kurken laten knallen, maar bij die van Bart De Wever slaat nu de twijfel toe en sluipt er onrust in de rangen. Eén op vier, dat is een pak minder dan de bijna één op drie Vlamingen die N-VA in 2014 naar de macht stemden.

Elke peiling is een momentopname en ook deze heeft geen voorspellende waarde. Niettemin: mocht N-VA volgend jaar bij de parlementsverkiezingen slechts 25 procent halen, dan wordt een voortzetting van de regering-Michel onmogelijk. Maar dat zijn zorgen voor morgen. Aan de orde van de dag zijn de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. En ook al zegt onze driemaandelijkse Grote Peiling niets over hoe mensen straks zullen stemmen in Antwerpen,  Aalst, Peutie, Zwevezele of Genoelselderen, toch zal ze zich in de eindspurt naar die lokale verkiezingen laten voelen. Peilingen kruipen in de hoofden en in de benen.Alle artikels uit de krant

176 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ken van de voorde

  Tzal den eerste keer zijn dak begot ni gon stemme!!

 • Freddy Christiaens

  Mr De Wever, schaf het ondemocratische cordon af en laat VB mee besturen, zo simpel is het , ooit zal het toch moeten gebeuren .

 • frankky muylaert

  Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het Vlaams belang volledig aan de top komt overal.

 • Alain Maes

  Is de fout van N-VA, ze beloofde iets te doen in verband met illegalen, er werd iets gedaan maar wel een druppel op een hete plaat wetende dat de macht van de Europese unie komt en de politiekers niets meer in de pap te roeren hebben( deze politiekers gaan naderhand het korps van de unie vergezellen dus waarom tegenpruttelen)

 • Conrad Croonen

  Het VB gaat erop vooruit , ze zullen massas stemmen krijgen !