© Bart Leye 22/08/2019 Jan Segers opinieschrijver journalist redacteur redactie Het Laatste Nieuws HLN.BE
Volledig scherm
PREMIUM
© Bart Leye 22/08/2019 Jan Segers opinieschrijver journalist redacteur redactie Het Laatste Nieuws HLN.BE © © Bart Leye

Onze opinie. “De nota van Magnette geurt al naar Sinterklaas. Maar over hoe we al dat lekkers gaan betalen? Geen woord”

6 december is pas volgende week, maar in de uitgelekte nota van informateur Paul Magnette geurt het vandaag al naar Sinterklaas. Er zit veel lekkers in. De nota heet de grootste gemene deler te zijn van alle verlanglijstjes, maar leest toch vooral als een rood-groene intentieverklaring, gepimpt met wat blauwe stippen. 

 1. PREMIUM

  8,4% van nieuwe wagens is hybride

  Door de coronacrisis daalde de autoverkoop in de eerste helft van dit jaar in ons land met bijna een derde. Er werden 216.605 nieuwe personenwagens ingeschreven, 30,2% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Hybridewagens bleken niettemin opvallend populair, vooral bij bedrijven. Hun marktaandeel bedroeg 8,4%, tegen 4,8% in 2019. Daardoor lag de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto's ook historisch laag, zegt de sectorfederatie Febiac. In 2019 bedroeg die 121,2 gram per kilometer - toen een lichte stijging tegenover 2018 -, tijdens de eerste helft van dit jaar ging het om 112,6 gram per kilometer. De toename ging vooral ten koste van de benzinewagens, die hun marktaandeel van 61,6% naar 56,5% zagen terugvallen.
 2. PREMIUM

  Stemming abortuswet kan over de zomer getild

  Als er donderdag gestemd wordt over de versoepelde abortuswet, zullen zeker niet alle parlementsleden van 'pro-partijen' Groen, Open Vld en MR het groene knopje induwen. Het inhoudelijke debat draait nu op volle toeren en vooral de depenalisering van abortus - waardoor de arts bijna volledig buiten vervolging wordt gesteld - kan voor een aantal parlementairen niet door de beugel. Met een amendement kan daar mogelijk een mouw aan gepast worden, wat het abortusdossier kan evacueren tot na de zomer.
 1. Tientonner probeert bestelwagen van de weg te rammen
  Play

  Tientonner probeert bestelwa­gen van de weg te rammen

 2. Astronaut toont adembenemend zicht vanuit SpaceX Crew Dragon
  Play

  Astronaut toont adembene­mend zicht vanuit SpaceX Crew Dragon