Exclusief voor abonnees

Onze opinie. Corona slaat ook Afrika niet over. Daar staat op een mensenleven wel een prijs

AP/Leye

Dat is het nadeel van met zijn allen in ons kot te blijven. Dat ons gezichtsveld van daaruit beperkt is tot de gevel of de weide aan de overkant. Dat we in al onze angst en fascinatie voor het virus niet verder kijken dan onze eigen perimeter en landsgrenzen, onze eigen sociale ongemakken en zakelijke kopbrekens, onze eigen voorraad toiletpapier en onze eigen dodenteller. Elke morgen vernemen we hoeveel doden er precies zijn bijgekomen en vergelijken we onze curve met die van Italië en Spanje. Als corona voorbij is, zal West-Europa exact weten hoeveel mensen waar zijn gestorven en hoe oud ze waren. En vooral: dat we het onmogelijke hebben gedaan om hen te redden, medisch, logistiek en financieel. Omdat een mensenleven bij ons geen prijs heeft - nog niet.

Je hebt 23% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kris Pieters

  Geen schrik voor Afrika, men is daar intussen hard getraind door een andere, veel dodelijkere ziekte, ebola. De gezondheidswerkers daar verrichten ongelofelijk werk. Men leeft daar grotendeels ook niet op een kluitje zoals hier.

 • Filip Desmedt

  Ik begrijp totaal niet waarom corona daar kan getijden , weet je nog de uitspraak van Van Ranst , we hebben de warmte mee , corona kan niet tegen de warmte . En wat zie je , in Madrid is het chaos aan besmettingen , en daar is het warm !! Ook in de andere warme landen rukt corona volle bak op !! Ik geloof niks meer van die Van Ranst en die De Block !! Ze gissen er op los , en De Block is al duidelijk in verkiezings modus !!

 • Door De Graeve

  Inderdaad, mooi verwoord. Ik hoop dat velen dit lezen en er minstens even bij stilstaan ...de mooiste les nu, ondanks heel veel ellende en verdriet, is dat we moeten leren om kwetsbaarheid te begrijpen. Telkens opnieuw Ontmasker je van egoïsme ...telkens opnieuw

 • roger reniers

  Net van gisteren terug uit Senegal.Geloof mij,indien het ginds zal uitbreken zoals in Europa,zal er van Afrika niets meer overblijven !2 weken geleden wist men er amper wat corona is,nu is ook daar haast alles gesloten,feesten afgelast,luchthaven dicht,avondklok ingesteld ,enz...Duizenden kinderen leven op straat,zonder onderkomen.De verspreiding zou er enorm zijn,en niet te stoppen !Hopelijk blijven ze daar van deze tragedie gespaard ?Wel vreemd,wij komen gisteren toe zonder enige controle !

 • Rudy Hemmeryc

  In 60 jaar onafhankelijkheid is daar blijkbaar maar één ding veranderd, de witte uitbuiters van de bevolking zijn vervangen door zwarte uitbuiters. Voor de rest is de tijd,in grote delen van Afrika, precies stil blijven staan. Hoe komt dit toch dat dit continent, met zoveel schoonheid en bodemschatten, een bodemloze put blijft.