Exclusief voor abonnees

Onmogelijke liefdes

De zwevende kiezer | Noël Slangen

Voor de laatste keer voor de verkiezingen beschouwt analist-columnist Noël Slangen, a.k.a. 'De Zwevende Kiezer', de politieke actualiteit.

Hoe overtuigd u morgen ook bent van uw stem, het risico dat u teleurgesteld zal zijn in de coalitie is groot. Al die regeringen zijn een ingewikkelde puzzel om te leggen. En er zitten altijd wel stukken tussen die u niet lust. Als de Zweedse coalitie iets bewezen heeft, dan is het nochtans dat zelfs de meest voor de hand liggende huwelijken behoorlijk lastig kunnen zijn.

Hoeveel onverwachte coalities kwamen er bij de gemeenteraadsverkiezingen uit de bus? In Antwerpen bijvoorbeeld, waar Bart De Wever 'paars-geel' handig verpakte als een 'Bourgondische coalitie'. Voor de gemeenteraadsverkiezingen zou zoiets nog weggelachen zijn als een onmogelijke liefde.

In principe is na zondag alles mogelijk. Neem nu een coalitie tussen N-VA en PS. Vandaag lijkt zoiets sciencefiction. Partijen die mekaars tegenpolen zijn, hebben echter de neiging mekaar in een regeerakkoord meer te gunnen dan partijen die op elkaar lijken. Want die vissen in dezelfde vijver. Geen twee partijen die meer tegen mekaar tekeergaan dan Groen en N-VA. Maar van de gemeentelijke coalities waar Groen een goede week na de gemeenteraadsverkiezingen in zat, waren er 44% met N-VA. En partijen als CD&V, Open Vld en sp.a zijn al helemaal dekseltjes die op vele potjes passen.

Het moeilijkst te overbruggen zijn de tegenstellingen tussen de Franstalige partijen en N-VA. Maar dan is er weer het beeld van de MR, die in 2014 ook een veto tegen de Vlaams-nationalisten uitgesproken had. Verwacht u, nadat u gestemd heeft, dus aan alles en niets. De enige zekerheid die u heeft, is dat het een tijdje zal duren voor de puzzel gelegd is.Alle artikels uit de krant