Een gifgas- granaat zoals er op de stortplaats 'Paardenmarkt' begraven liggen.
Volledig scherm
PREMIUM
Een gifgas- granaat zoals er op de stortplaats 'Paardenmarkt' begraven liggen. © Eos

Nu ook mosterdgaslek in bommenkerkhof uit WOI: “Onderzoek opvoeren, niet gewoon elk jaar eens langslopen”

Niet alleen springstof, maar ook mosterdgas lekt uit de 'Paardenmarkt', een munitiestortplaats met zo'n 35.000 ton oorlogsbommen uit de Eerste Wereldoorlog. Op twee verschillende locaties - niet ver voor de kust van Knokke - vonden duikers gifsporen. Gouverneur Carl Decaluwé dringt aan om het bommenkerkhof op te ruimen. "Beter nu dan wanneer de lekken groter worden"

25 reacties

 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  4 jaar geleden
  Is de kustlijn van de Knokke-Heist, of niet? Hoe lang weten de politiekers dat er daar rotzooi ligt? Een tikkende tijdbom ligt daar gedumpt zou ik zeggen. Wat doet de burgemeester? Hij stond erbij en hij keek ernaar. Wat doet het leger? Ze kwamen zien, en gingen weg. Wat doet de civiele bescherming? Wat doet de staat? Wat doet de marine? NIKS! Tot er iets dramatisch gebeurt en alle paraplus opengaan! Struisvogelpolitiek! Walgelijk!
 • Sven Van de Velde

  4 jaar geleden
  De reactie van de burgemeester Lippens die zegt dat "We dit niet moeten overdrijven", is echt van de pot gerukt. De klootzak. De kust volbouwen met peperdure appartementen en van de stad een bejaardentehuis maken, en dan zeggen dat 35.000 ton gif dat zo'n 300 meter van de kustlijn ligt, "niet zo'n probleem" is. Hoe is het mogelijk. Weg met die rommel, en zo snel mogelijk. Hoe langer ze wachten, hoe erger het wordt. Hoe lang gaat de politiek nog hun kop in het zand steken????
 • Leopold Vanhoof

  4 jaar geleden
  Dat is niet prioritair waarschijnlijk en er zijn toch geen middelen voor.
 • André Decrock

  4 jaar geleden
  Schrijf er maar meer over, op deze wijze kan men mensen op gedachten brengen, dit euvel breng ik reeds meer dan 40 jaar in discretie aan de man, maar tot nu toe nutteloos, tot het dan zal gebeuren en dan zullen de paraplu's opengaan, idem dito in Houthulst waar de bewaking te wensen overlaat
 • Etienne Callebout

  4 jaar geleden
  Bij mijn weten liggen die mosterdgas bommen daar al meer dan 70 jaar en heeft er niemand er naar toegekeken , wel nieuwe die er gevonden werden bij gedropt . Nu weet niemand van iets , zelfs ministerie van defensie weet er van ten tijde van VDB . Is verschillende keren gemeld geweest door marinecomponent in Zeebrugge en dit meerdere keren .
 1. Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis
  HLN Shop

  Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis

  Heb je een groot hart voor koken, is de kans reëel dat je keuken al snel te klein wordt. Om je volledig te kunnen uitleven achter je potten en pannen, verwelkom je immers graag een gamma hulpmiddelen, zoals een blender, mixer, fruitpers… Wil je geen hele keukenwand opofferen aan deze machines, kan je gelukkig een heleboel functies verenigen in één toestel: de keukenrobot. HLN Shop bekijkt deze onmisbare sidekick voor (hobby)chefs van dichterbij.
 2. Vooral op de dijk koppenlopen
  PREMIUM

  Vooral op de dijk koppenlo­pen

  Tijdens het eerste zonnige zomerweekend zonder lockdown kleurde de druktebarometer van de kust vooral 'gezellig' groen. In Knokke, De Panne en Oostende sloeg hij heel even oranje uit, wat wijst op 'zeer druk'. In De Panne kwam dat door de zaterdagmarkt, in de grootste stad aan onze kust was het gisteren van 14 tot 16 uur het geval tussen Thermae Palace en het Zeeheldenplein. In dat stuk strand vind je amper Oostendenaars, maar vooral dagjestoeristen die net van de trein komen. "We hebben het al eerder gezegd en dit bewijst het: deze strandzones zijn de 'moeilijkste' plaatsen", stelt burgemeester Bart Tommelein (Open Vld). "Ik heb veel commentaar gekregen op het invoeren van ons aanmeldingssysteem, maar allicht zullen we het deze week moeten opstarten voor die strandzones." Opvallend: hoewel de dijk - zoals blijkt uit onderstaand beeld - veel volk over zich heen kreeg, was het op het strand best rustig. De druktebarometer is te raadplegen op dekust.be.