Een gifgas- granaat zoals er op de stortplaats 'Paardenmarkt' begraven liggen.
Volledig scherm
PREMIUM
Een gifgas- granaat zoals er op de stortplaats 'Paardenmarkt' begraven liggen. © Eos

Nu ook mosterdgaslek in bommenkerkhof uit WOI: “Onderzoek opvoeren, niet gewoon elk jaar eens langslopen”

Niet alleen springstof, maar ook mosterdgas lekt uit de 'Paardenmarkt', een munitiestortplaats met zo'n 35.000 ton oorlogsbommen uit de Eerste Wereldoorlog. Op twee verschillende locaties - niet ver voor de kust van Knokke - vonden duikers gifsporen. Gouverneur Carl Decaluwé dringt aan om het bommenkerkhof op te ruimen. "Beter nu dan wanneer de lekken groter worden"

25 reacties

 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  2 jaar geleden
  Is de kustlijn van de Knokke-Heist, of niet? Hoe lang weten de politiekers dat er daar rotzooi ligt? Een tikkende tijdbom ligt daar gedumpt zou ik zeggen. Wat doet de burgemeester? Hij stond erbij en hij keek ernaar. Wat doet het leger? Ze kwamen zien, en gingen weg. Wat doet de civiele bescherming? Wat doet de staat? Wat doet de marine? NIKS! Tot er iets dramatisch gebeurt en alle paraplus opengaan! Struisvogelpolitiek! Walgelijk!
 • Sven Van de Velde

  2 jaar geleden
  De reactie van de burgemeester Lippens die zegt dat "We dit niet moeten overdrijven", is echt van de pot gerukt. De klootzak. De kust volbouwen met peperdure appartementen en van de stad een bejaardentehuis maken, en dan zeggen dat 35.000 ton gif dat zo'n 300 meter van de kustlijn ligt, "niet zo'n probleem" is. Hoe is het mogelijk. Weg met die rommel, en zo snel mogelijk. Hoe langer ze wachten, hoe erger het wordt. Hoe lang gaat de politiek nog hun kop in het zand steken????
 • Leopold Vanhoof

  2 jaar geleden
  Dat is niet prioritair waarschijnlijk en er zijn toch geen middelen voor.
 • Anoniem

  2 jaar geleden
  Schrijf er maar meer over, op deze wijze kan men mensen op gedachten brengen, dit euvel breng ik reeds meer dan 40 jaar in discretie aan de man, maar tot nu toe nutteloos, tot het dan zal gebeuren en dan zullen de paraplu's opengaan, idem dito in Houthulst waar de bewaking te wensen overlaat
 • Etienne Callebout

  2 jaar geleden
  Bij mijn weten liggen die mosterdgas bommen daar al meer dan 70 jaar en heeft er niemand er naar toegekeken , wel nieuwe die er gevonden werden bij gedropt . Nu weet niemand van iets , zelfs ministerie van defensie weet er van ten tijde van VDB . Is verschillende keren gemeld geweest door marinecomponent in Zeebrugge en dit meerdere keren .
 1. Aangrijpend: paard Peyo troost kankerpatiënten
  Play

  Aangrij­pend: paard Peyo troost kankerpa­tiën­ten

 2. Kürt Rogiers schreef pikante liefdes­brie­ven aan zijn eerste lief
  Play
  Later Als Ik Groot Ben

  Kürt Rogiers schreef pikante liefdes­brie­ven aan zijn eerste lief