Nu ook heisa bij Open Vld en N-VA over benoeming Vanackere bij Nationale Bank: "Moeten dit bespreken in regering”

Steven Vanackere is door CD&V voorgedragen als nieuw directielid bij de Nationale Bank.
BELGA Steven Vanackere is door CD&V voorgedragen als nieuw directielid bij de Nationale Bank.
CD&V bezorgt haar gewezen vicepremier Steven Vanackere (54) een meer dan elegante exit uit de Wetstraat. Voor een brutoloon van 337.000 euro per jaar mag de senator mee de Nationale Bank runnen. Opmerkelijk: zijn voorgangster en partijgenote Marcia De Wachter reageert pinnig dat ze niet door een vrouw wordt opgevolgd. Daarmee zal het volledige directiecomité van de NBB uit mannen bestaan. Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) vindt de kritiek daarop terecht en wil de zaak opnieuw bespreken binnen de regering. De liberalen en ook N-VA zeggen dat de benoeming louter een zaak is van CD&V en niet door de andere regeringspartijen is beslist.

Met de aanstelling van Vanackere bestaat het volledige directieteam straks uit mannen. De Wachter zelf liet gisteren op Twitter merken wat ze daarvan vindt: “De regering was blijkbaar niet in staat om één competente vrouwelijke kandidate te vinden”, haalde ze uit naar minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Een bizarre uitleg, gezien de keuze voor Vanackere helemaal bij ‘haar’ CD&V ligt.

“Louter keuze van CD&V”

Het is inderdaad Van Overtveldt die het nieuwe directielid formeel voordraagt, maar de beslissing was wel volledig in handen van CD&V, verdedigt vicepremier Jan Jambon (N-VA) zijn partijgenoot. “Het kwam CD&V toe om deze vervanging te doen”, zegt hij aan persagentschap Belga. “De benoeming van Vanackere is dus als zodanig geen arbitrage van de regering.”

Vicepremier Alexander De Croo vindt het evenmin een goede zaak dat nu geen enkele vrouw nog in de directie zetelt. “De heisa over de benoeming van Steven Vanackere bij de Nationale Bank is terecht. Dit is niet besproken in de regering”, klinkt het. “Dit is louter CD&V en minister van Financiën.” 

“Het is heel bizar dat zoiets in den duik gebeurt”, reageert De Croo nog aan VRT NWS en Belga. “Het stoort mij dat wij hier niets van wisten. Er is geen enkele inspanning gedaan om de andere partijen in de regering in te lichten.“Ik kan moeilijk begrijpen dat men in 2018 nog steeds vindt dat er geen enkele vrouw aan tafel moet zitten bij de Nationale Bank”, zegt hij. Hij zal de benoeming volgende week op de agenda van de federale ministerraad plaatsen. 

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo wil dat de regering zich over de benoeming van Vanackere buigt.
Photo News Open Vld-vicepremier Alexander De Croo wil dat de regering zich over de benoeming van Vanackere buigt.

“Hebben Open Vld en N-VA wel vrouwen voorgedragen?”

Kamerlid Hendrik Vuye (V&W) reageert op Twitter verbaasd op het feit dat Open Vld en N-VA hun handen van de benoeming aftrekken. “En hebben deze twee partijen bij hun laatste politieke benoeming NBB dan wel een vrouw voorgedragen?”, vraagt hij zich af. In 2014 droeg N-VA zakenbankier Tom Dechaene voor als nieuwe directeur, in 2015 schoof Open Vld Tim Hermans naar voren. Ook geen vrouwen dus. 

Maar De Croo voelt zich niet aangesproken. “We zijn nu drie jaar later, de discussie is op dat gebied een stuk geëvolueerd”, zegt De Croo. “Je moet dit bovendien in zijn totaliteit bekijken. Open Vld heeft recent heel wat vrouwen voorgedragen. Fientje Moerman bij het Grondwettelijk Hof en Annemie Turtelboom bij de Europese Rekenkamer. We hoeven hierin van niemand kritiek te krijgen”, vindt de minister. 

CD&V-voorzitter Wouter Beke blijft erbij dat zijn partij “van niemand lessen te ontvangen” heeft als het gaat over het aantal vrouwen in de politiek. Hij wijst er op dat 50 procent van de CD&V-ministers een vrouw is, en 45 procent van de christendemocratische parlementsleden. Voor N-VA en Open Vld is dat aantal telkens lager, claimt de partij. 

Voor Beke is over een lagere vergoeding voor directieleden bij de Nationale Bank zeker ook te spreken.

Kleur bekennen

Groen wil een interpellatie indienen rond de voordracht de meerderheid zo kleur laten bekennen in een stemming. “Er passeert nu zoveel kritiek dat ik me niet kan voorstellen dat Open Vld en N-VA dit zomaar gaan laten passeren”, zegt Kamerfractieleider Kristof Calvo.

“Laten we proberen hier iets productief van te maken, en niet gewoon akte te nemen van de beslissing van CD&V”, reageert Kristof Calvo. “Wij dienen donderdag een interpellatie in, maar we hopen eigenlijk dat dit al eerder opgelost zal raken. Er is een maatschappelijke en een politieke meerderheid om meer diversiteit na te streven. Hoe sneller eerste minister Charles Michel deze voordracht bevriest, hoe beter.”

Het directiecomité van de Nationale Bank. Vlnr. Vincent Magnée (PS-signatuur), Tim Hermans (Open Vld-signatuur), Jean Hilgers (cdH-signatuur), gouverneur Jan Smets (CD&V-signatuur, gaat met pensioen), toekomstig gouverneur Pierre Wunsch (MR-signatuur), Tom Dechaene (N-VA-signatuur), Marcia De Wachter (CD&V-signatuur), die met pensioen is vertrokken en vervangen zou worden door Steven Vanackere.
NBB Het directiecomité van de Nationale Bank. Vlnr. Vincent Magnée (PS-signatuur), Tim Hermans (Open Vld-signatuur), Jean Hilgers (cdH-signatuur), gouverneur Jan Smets (CD&V-signatuur, gaat met pensioen), toekomstig gouverneur Pierre Wunsch (MR-signatuur), Tom Dechaene (N-VA-signatuur), Marcia De Wachter (CD&V-signatuur), die met pensioen is vertrokken en vervangen zou worden door Steven Vanackere.

"Verhouding moet beter”

De verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen in het directiecomité van de Nationale Bank “kan en moet echt wel beter”, zegt minister van Financiën Overtveldt. Hij wil de structuren van de bank hervormen, en is van plan voorstellen voor te leggen aan de regering, zegt hij op Twitter.

Geen verrassing

Een totale verrassing is ze nochtans niet, de benoeming van Vanackere. Doordat gouverneur Jan Smets (CD&V) eind dit jaar door de Franstalige liberaal Pierre Wunsch wordt vervangen aan het hoofd van de Nationale Bank, lag het voor de hand dat CD&V een vervanger mocht aanduiden voor directielid Marcia De Wachter (CD&V), die gisteren met pensioen is vertrokken. De naam van Vanackere ging al een tijdje rond in de wandelgangen. Als gewezen minister van Financiën en gediplomeerd econoom en jurist beschikt hij over een gepast profiel. En het was bekend dat de senator op zoek was naar een nieuwe uitdaging nadat hij politiek op een zijspoor was beland.

Ongelukkige keuze

De uit Wevelgem afkomstige Brusselaar was jarenlang één van de rijzende sterren van CD&V. In 2004 belandde hij in het Vlaams Parlement, drie jaar later was hij al Vlaams minister van Welzijn en nog eens een jaar later federaal vicepremier. Maar na de dramatische regeringsvorming van 2010 wou de eigenzinnige Vanackere eigenlijk al vertrekken uit de Wetstraat om Paul Breyne op te volgen als gouverneur van West-Vlaanderen. Ook zijn vader Leo Vanackere bekleedde die functie ooit. De partij liet haar vicepremier echter niet vertrekken omdat ze binnen de regering-Di Rupo een ACW-zwaargewicht nodig had op Financiën om de afwikkeling van de dossiers Arco en Dexia te bewaken.

Een ongelukkige keuze, bleek achteraf. Net door zijn nauwe banden met het ACW belandde Vanackere in zo'n storm van verdachtmakingen, dat hij er in 2013 zelf de brui aan gaf. Zijn vervanger Koen Geens hield zich daarna wél vlot staande. Ook de poging om een jaar later een nieuwe start te maken in het Europees Parlement, draaide op een sisser uit. 

Vanop de derde plaats raakte Vanackere niet verkozen, waarna CD&V hem dan maar coöpteerde in het 'politieke sterfhuis' genaamd Senaat. De jongste jaren viel te horen dat Vanackere zijn zinnen had gezet op het lijsttrekkerschap van de West-Vlaamse Kamerlijst, waar hij in het vaarwater van Hendrik Bogaert zou komen. Maar nu stapt hij dus helemaal uit de politiek. In die zin mag Bogaert vandaag opgelucht ademhalen en verlost CD&V zichzelf van een mogelijk conflict.

5 maart 2013: Steven Vanackere kondigt zijn ontslag aan als minister van Financiën.
BELGA 5 maart 2013: Steven Vanackere kondigt zijn ontslag aan als minister van Financiën.

Alleen nog mannen

Vanackere wil pas commentaar geven bij zijn carrièrewending als de benoeming bekrachtigd is. Nooit in zijn loopbaan verdiende hij alleszins zoveel als straks. Een directeur van de Nationale Bank streek vorig jaar 337.000 euro bruto op -wat een flink stuk meer is dan de 227.000 euro van de eerste minister. Maar niet alleen vanwege de torenhoge lonen krijgt de Nationale Bank vaak kritiek. Het beursgenoteerde bedrijf staat ook te boek als een echt mannenbastion, terwijl de grootste aandeelhouder - de Belgische staat - aanmaant om vrouwen op te nemen in raden van bestuur. 

Prins Laurent

Ook prins Laurent mengt zich in de kwestie. Zijn advocaat vindt dat Vanackere eerst uitleg moet geven over zijn rol in het dossier van de Libische miljarden van het Kadhafi-regime. Die werden in 2011 bevroren door de VN en geparkeerd bij fondsenbeheerder Euroclear in Brussel, maar daarna werden de intresten op die miljarden wel ontvroren en verhandeld. Vanackere was minister van Financiën toen die ontvriezing beslist werd. Laurent gooit zich als een bezetene op de zaak, omdat zijn vzw nog miljoenen tegoed had die wél bevroren bleven.Alle artikels uit de krant

127 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Francois saas

  mislukte politeikers komen hier hun laatste jaren gigantische bedragen graaien , en om wat te doen ...denk dat ze het zelf niet weten ...maar lonen van 25.000 euro/maand is zeker geen uitzondering.

 • JEAN-PIERRE RIBOT

  Nu ook de Nationale Bank. Net zoals het Euro-parlement als vet betaald rusthuis voor afgewezen en/of mislukte politiekers en hun vriendjes. En dat noemen ze waarschijnlijk ook nog vadersland liefde! Geen wonder dat onze democratie teloor gaat en de bevolking geneigd is om populisten te volgen. Zij ondermijnen onbewust onze vrijheid.

 • Jean-Marie Gijsen

  Hieraan kan je zien dat postjespakken nog steeds de hoofdbezigheid is van onze verkozenen. En dit zal in sommigen hun ogen niet eerlijk verdeeld zijn. Ofwel al aan iemand anders beloofd voor dat de vorige weg was. En nu zit er een hond in het kegelspel. Een dikbetaald jobke dat niks inhoudt want het werk wordt gedaan door mensen die een pak minder verdienen en geen, god weet, hoeveel andere jobkes hebben.

 • Rik Vandecasteele

  Ik dacht dat NVA zo'n praktijken niet meer zou dulden??? Sorry, zij zitten nu ook aan de vetpot zeker?????

 • Monique Mestdagh

  Maurice Keukelaers Voor de NMBS heeft men inderdaad een Italiaanse worstendraaister gevonden. Veel verbetert bij de NMBS volgens jou ??