Exclusief voor abonnees

Niveau onderwijs in Vlaanderen boert stelselmatig achteruit: “Het minimum is de norm geworden”

rv
De PISA-testresultaten tonen vooral dat het niveau van het onderwijs in Vlaanderen stelselmatig achteruitboert. Maar behalve vaststellen dat het zo is: hoe kunnen we de neergang van het Vlaams onderwijs keren - of toch voor taal, wiskunde en wetenschappen?

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 2 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 2 weken gratis


Alle artikels uit de krant

41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steven Van Westerloo

  Ik heb onlangs als gastspreker een presentatie gegeven in de derde graad secundair onderwijs. Tien van de vijftig leerlingen lagen gewoon met hun hoofd op de lessenaar te slapen. Wanneer ik naar de leerkracht keek, wuifde hij dit gewoon weg. Achteraf vertelde hij mij: "Als ze slapen, hebben we er geen last van." Dit was in mijn schooltijd toch niet van toepassing, zowel bij leerlingen als bij leerkrachten.

 • Paul Hendriks

  Ook hier kunnen we van onze noorderburen leren, bijvoorbeeld het zomerverlof duurt in belgie een maand langer dan in Nederland, dan moeten onze leerlingen wel heel slim zijn om dit in de rest van het schooljaar nog in te halen.

 • Marcel Desmet

  Invulboekjes die veel geld kosten en niks bijbrengen van kennis, daar zit al een groot deel van het probleem. Sommige leraars doen nog moeite om zelf iets op te stellen, maar voor velen is het gemakzuchtige van zo een invulboekje uiterst welkom.

 • Kristof Staes

  Leerlingen thuis alles laten opzoeken ipv les te geven dat eist zijn tol. En ge kunt misschien de leerlingen die vragen hebben om het hen opnieuw uit te leggen, dat ook te doen ipv weg te wuiven .... En dan verschiet ge dat het niveau zakt ? Dat er te veel veel volk zit in de klas zal wel een oorzaak zijn, maar als je die dan ook aan hun lot over laat ...

 • RENE LENAERTS

  Leerkrachten zijn geen baas meer in hun klas, de cultuur van de invuloefeningen maakt lezen en schrijven overbodig, taalfouten worden allen nog in de Nederlandse les beboet, cijfers als beoordeling mogen niet meer, allerlei "gogen en logen" weten het constant beter en diploma's worden niet meer uitgereikt maar toegediend zoals zetpillen. Ziedaar het recept van de verloedering