Nieuwe studie waarschuwt: stroomtekorten dreigen vanaf 2025

Minister van Energie Marie Christine Marghem.
Photo News Minister van Energie Marie Christine Marghem.
Als er tegen 2025 geen nieuwe gascentrales en windmolens bijkomen, dreigen er stroomtekorten in België. Dat schrijft netbeheerder Elia in een studie die De Morgen kon inkijken. Het rapport wordt vandaag voorgelegd aan de vier energieministers van ons land.

De sluiting van de zeven kerncentrales in Doel en Tihange kan niet opgevangen worden door de huidige energiecentrales in ons land en dus moet er dringend geïnvesteerd worden in nieuwe productie, zo staat er in het rapport. Volgens Elia zijn er daarbij twee mogelijkheden. Ofwel sluiten de kerncentrales zoals gepland en wordt er ingezet op meer gas, wind en zon. Ofwel wordt de levensduur van twee reactoren - Tihange 3 en Doel 4 zijn de nieuwste - met tien jaar langer verlengd en blijft kernenergie de ruggengraat van onze energievoorziening.

De netbeheerder spreekt zich niet uit voor of tegen een bepaald scenario: beide mogelijkheden hebben hun voor- en nadelen. Zo kunnen negen nieuwe gascentrales de sluiting van alle zeven kerncentrales compenseren, maar dan zullen energiebedrijven subsidies nodig hebben om aan de bouw te beginnen - een geschatte investering van 1 miljard per jaar. Bovendien stoten gascentrales schadelijke broeikasgassen uit, in tegenstelling tot kerncentrales. Een totale overschakeling op gas betekent dat België bijna zeker de Europese klimaatdoelen tegen 2030 mist.

Een combinatie van gas, wind en zon lijkt een oplossing, maar dan zijn er nog meer investeringen nodig: tot 2 miljard euro per jaar. Energieministers Marghem (federaal), Tommelein (Vlaams), Crucke (Waals) en Céline Fremault (Brussels) onderhandelen de komende maanden over het langverwachte Energiepact, dat de sluiting van de kerncentrales in 2025 moet voorbereiden. Marghem (MR) en Tommelein (Open Vld) lieten al uitschijnen dat een levensduurverlenging voor de twee recentste centrales bespreekbaar moet zijn, Crucke (MR) en Fremault (cdH) staan erop dat de kernuitstap doorgaat zoals afgesproken. 

UPDATE. Politieke reacties lopen uiteen: "Kerncentrales langer openhouden" tegenover "Investeren in hernieuwbare energie"Alle artikels uit de krant