Nieuwe reeks maatregelen Vlaamse regering bekend: minstens 5 jaar in gemeente wonen voor sociale woning

Gisteren vergaderden de Vlaamse onderhandelaars - onder wie Hilde Crevits, Wouter Beke en Jan Jambon - met gesloten gordijnen.
Gianni Barbieux Gisteren vergaderden de Vlaamse onderhandelaars - onder wie Hilde Crevits, Wouter Beke en Jan Jambon - met gesloten gordijnen.
Wie eerst op de wachtlijst staat, krijgt voortaan eerst een sociale woning - als hij of zij vijf jaar in de gemeente heeft gewoond. Dat stond in de startnota van Bart De Wever, en het heeft uiteindelijk ook het Vlaams regeerakkoord gehaald. Er komt ook een 'jobbonus' voor wie werkt.

Sociale woningen zullen nog meer dan vandaag chronologisch toegewezen worden, zoals ook in de startnota van De Wever stond. Er zou geen voorrang meer zijn voor bepaalde gezinsvormen, zoals vandaag het geval is bij sociale verhuurkantoren. "Nu had je vaak situaties waarbij mensen 6 à 7 jaar op een wachtlijst voor een sociale woning stonden, omdat er telkens weer voorrang werd gegeven aan bijvoorbeeld een gezin met twee kinderen", klinkt het in de entourage van de onderhandelaars. "Veel alleenstaanden vielen daardoor uit de boot. Daar willen we komaf mee maken." 

Toch hangt veel af van het aanbod van de gemeente of stad: als die vooral gezinswoningen heeft, kan alsnog voorrang gegeven worden aan een gezin, als er op dat moment geen kleine woningen beschikbaar zijn. Wie aanspraak wil maken op een sociale woning, wordt onderworpen aan een grondigere middelentoets.

Het belangrijkste criterium om voorrang te krijgen op een sociale woning wordt de band met de gemeente. Wie er één aanvraagt, moet in de laatste tien jaar minstens vijf jaar onafgebroken in de stad of gemeente hebben gewoond waar hij een woning aanvraagt. Nu ligt de lat op drie jaar, al kan een gemeente of lokale huisvestingsmaatschappij perfect hogere eisen opleggen. Dat criterium zal trouwens voor iedereen gelden, niet alleen voor nieuwkomers.

Aanzetten tot werken

Ook de jobkorting voor mensen met een laag loon - een fiscale stimulans die het verschil tussen werken en niet-werken moet vergroten - komt er. Aan de naam is wel gemorreld: het wordt een 'jobbonus'. Hoeveel verschil dat zal maken, wordt vandaag duidelijk, maar om mensen echt tot werken aan te zetten, zou het toch moeten gaan om een 100 à 150 euro, vinden economen.

Binnen het onderwijs wordt het M-decreet afschaft.

Gerommel binnen CD&V

Eerder raakte al bekend dat de opkomstplicht bij de gemeente-en provincieraadsverkiezingen wordt afgeschaft. CD&V was altijd voor het behoud van de opkomstplicht. Dat die nu toch sneuvelt, schiet bij verschillende partijgenoten in het verkeerde keelgat. Volgens Kamerlid Hendrik Bogaert laten de coalitiepartners zich te veel leiden door de verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang. "Maar de thermometer weggooien omdat je de uitslag niet leuk vindt, is ondemocratisch." "Ik ken geen enkel zinnig argument voor de afschaffing van de opkomstplicht", vult jongerenvoorzitter Sammy Mahdi aan.

Anderen zijn genuanceerder. "Zelf ben ik voor het behoud van de opkomstplicht", zegt oud-staatssecretaris Etienne Schouppe. "Maar als iets wat verplicht wordt niet gesanctioneerd wordt, waarom moet men dan de verplichting blijven behouden? Maak er dan een recht van." Kamerlid Franky Demon is wél voorstander van de afschaffing. "Wat mij betreft, mag dat doorgetrokken worden naar de Vlaamse en federale verkiezingen." CD&V verdedigt de maatregelen straks op het politiek bestuur. Morgen houdt ze haar ledencongres. Dat moet groen licht geven voor de regeringsdeelname.

Startnota

Onderstaande startnota dient als basis van het regeerakkoord:

Startnota Vlaamse Formatie by Het Laatste Nieuws on ScribdAlle artikels uit de krant

91 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • louis van hoeylandt

  willy ..als ik even de advocaat van de duivel speel , je koopt een klein woning die je aanpast voor je dochter ...dat wil zeggen dat je geen sociaal woning nodig hebt of er recht op hebt ,geld genoeg zeggen ze op de gemeente ..

 • Willy Van Craen

  Mijn invalide dochter 85 % heeft 7 jaar op de lijst gestaan en werd steeds wanneer ze er bijna was voor een woning achteruit gezet voor vreemden et kinderen. Wij hebben dan zelf maar een kleine woning voor haar gekocht en gemodernieseerd. De leider van de groep is later afgezet voor corruptie.

 • Ludwig Vanden Boer

  Het zijn niet de laagste lonen die omhoog moeten maar de dop naar beneden. Nu zijn er mensen die niet bij de laagste inkomenscategorie behoren door eigen inspanningen als scholing of bijscholing. Het voordeel van hun inspanning wordt teniet gedaan. Men zou tegenwoordig wensen bij de lage inkomens te horen. Met alle voordelen zoals belastingvermindering, studiebeurs, kortingen allerhande, sociale woning enz hebben ze meer dan een gemiddeld inkomen.

 • Alfons Hendrickx

  zoals eerder al vermeld, controle op inkomen , eigendom in het buitenland , de wil om te werken enz

 • Gino Vandenheede

  Het afschaffen van de stemplicht is juist heel goed,maar ook dat hebben ze niet door. De mensen die genoeg geld verdienen en tevreden zijn met het huidige bestuur gaan in hun bed blijven liggen,de mensen die niet tevreden zijn zullen gaan stemmen voor een ander beleid. Hopelijk voeren ze dat ook in op federaal niveau .