Exclusief voor abonnees

Niemand krijgt uitgelegd waarom kappers open moeten blijven

Kapsalons die openblijven tijdens de coronacrisis: bijna niemand begrijpt waarom. Zelfs viroloog Marc Van Ranst kan het niet uitleggen. Enkele kappers ondernemen dan ook stappen om de overheid in gebreke te stellen als ze moeten blijven werken.

Alle non-foodwinkels moeten de deuren sluiten, maar alle kappers mogen wél hun werkzaamheden voortzetten. "Laat de kapperszaken nu in godsnaam sluiten", zegt Stéphane Coigné, voorzitter van de werkgeversfederatie voor kappers. "Het financiële is ondergeschikt, het gaat vooral over de gezondheid van iedereen. Kappers kunnen zich gewoon niet houden aan de veiligheidsvoorschriften. Haar knippen op 1,5 meter afstand, dat is gewoon stupide." Een aantal kappers wil dan ook stappen ondernemen: ze willen de staat aansprakelijk stellen voor elke kapper die corona krijgt.

Overbruggingsrecht

En ze krijgen daarvoor bijstand van viroloog Marc Van Ranst. "Ik kan écht niet uitleggen waarom kapsalons nog open mogen zijn. Voor de sociale babbel en om de eenzaamheid tegen te gaan, heb ik horen waaien. Maar kappers zijn natuurlijk niet immuun voor het coronavirus." Voor Van Ranst is het dan ook duidelijk. "Dit is een politieke beslissing. Geen enkele wetenschapper zal en kan dat verdedigen."

Voorlopig hebben kappers alleen recht op het federale overbruggingsrecht, een vervangingsinkomen van 1.291,69 euro per maand of 1.614 euro bij kinderlast. Als kapsalons verplicht zouden moeten sluiten, zouden ze ook aanspraak kunnen maken op de Vlaamse hinderpremie van 4.000 euro. Maar de kappers verplichten de boeken tijdelijk dicht te doen, is een beslissing die enkel het federale niveau kan nemen. Daar lijkt iedereen met de vinger te wijzen naar het crisiscentrum: "Voorlopig blijven de kapsalons gewoon open, mits de maatregelen gevolgd worden. Een kappersbeurt gebeurt één op één en enkel op afspraak." Maar ook bij het crisiscentrum kan niemand echt uitleggen waarom kapsalons open moeten blijven. "De situatie wordt constant opgevolgd, dus het kan nog veranderen."

De hete aardappel doorspelen aan het crisiscentrum vindt Van Ranst onzin. "Dat is te gemakkelijk. De beslissing is niet gebaseerd op de wetenschap. Ze is gevormd bij de Nationale Veiligheidsraad."

In de politiek wil niemand voorlopig op tafel kloppen. Geen prioriteit, klinkt het hier en daar. Toch worden enkele ministers wel constant op de schouders getikt met vragen van kappers. Ook Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V), die de hinderpremie uitschreef. "Mijn mailbox puilt uit. En ik heb zeker wel oren naar die bezorgdheid." Zuhal Demir (N-VA) gaat nog een stapje verder. "Ik blijf het vergeten... Waarom zijn kappers nu precies een essentiële dienstverlening?", tweette ze.

Anderhalve meter afstand lukt nog als je de schort 'aanwaait', maar daarna?
Karolien Coenen Anderhalve meter afstand lukt nog als je de schort 'aanwaait', maar daarna?


Alle artikels uit de krant