Na restaurants, hotel, frituren, servies en tonic: Sergio Herman heeft eigen koffie

SERGIO HERMAN BREIDT ZIJN IMPERIUM WEER UIT

Sergio Herman, nog altijd chef en geen businessman. "Ik ben daar heel zorgvuldig in. Elk product dat ik uitbreng, past bij het hele chef-gebeuren."
Jan De Meuleneir/Photo News Sergio Herman, nog altijd chef en geen businessman. "Ik ben daar heel zorgvuldig in. Elk product dat ik uitbreng, past bij het hele chef-gebeuren."
Hij had al drie restaurants, een hotel, een frituurketen, een eigen servies en een tonic, en nu breidt Sergio Herman zijn imperium weer uit. Drie jaar lang werkte de chef aan zijn eigen koffiemerk: Inkbrew Coffee. "Koffie is er voor iedereen én het maakt een restaurantbezoek af."

Zijn koffielabel is een heel weloverwogen keuze en niet het zoveelste commerciële product in de rij, zegt Sergio Herman. "Vroeger draaide ik alleen maar op het hoogste niveau in mijn restaurant. Maar ik ben gaan beseffen dat zoiets niet voor iedereen financieel haalbaar is. Het is gewoon fijn om iets te maken voor mensen die bijvoorbeeld niet naar één van de restaurants kunnen komen omwille van de prijs. Dan kan ik hen nu toch iets kwaliteitsvols aanbieden waarvan ze thuis kunnen genieten. Een product voor alle lagen van de bevolking. Met die insteek ben ik ook aan het Frites Atelier begonnen, en dat is nu met de koffie niet anders", legt hij uit. Behalve zijn frituurketen - met zaken in Gent, Antwerpen, Brussel, Den Haag, Utrecht en Arnhem - bestaat het imperium-Herman nog uit drie restaurants: The Jane in Antwerpen, en Pure C met bijhorend hotel en AIRrepublic in Cadzand. Hij heeft ook een eigen servies en een eigen tonic in de winkel liggen. "Toch voel ik me nog steeds een chef en geen businessman. En weet dat ik veel meer 'nee' zeg op aanvragen dan 'ja'", lacht Herman. "Ik ben daar heel zorgvuldig in. Als ik iets doe, moet het een toegevoegde waarde hebben. En uiteindelijk past elk product dat ik uitbreng bij het hele chef-gebeuren."

Allemansvriend

Bovendien zou dat alles nooit op volle toeren kunnen draaien zonder zijn dagelijkse bakje troost 's morgens vroeg. "Da's het eerste waar ik naar uitkijk als ik opsta. Zonder dat eerste kopje koffie sta ik 's ochtends na zulke lange werkdagen - en dat intussen al dertig jaar lang - maar versuft in mijn keuken", lacht hij. "Koffie is een essentieel onderdeel van mijn dagelijkse leven. Maar ook in de restaurants. Koffie maakt een restaurantbezoek af - en daarom moet het perfect zijn, van smaak, temperatuur, van hoe je machine en bonenmaler zijn afgesteld." De kwaliteit van koffie wordt ook steeds belangrijker voor mensen. "Vroeger had je enkel in Amerika en Londen van die 'high-end' koffiebars, maar nu is dat hoge niveau van koffie ook overgewaaid naar ons."

Drie jaar lang werkte de Nederlandse topkok samen met koffie-expert Annelies Houwen. Zij levert al meer dan vijf jaar koffie aan Pure C en is ook de vrouw van een goede vriend. "Er kruipt heel wat tijd in het zoeken naar de juiste bonen, het branden ervan, het cuppen (proeven, red.). Je moet verschillende tastings doen, blends maken, je kan eindeloos combineren. Ik heb mijn sommelier en barista's betrokken in dat hele proces, maar ook mijn vrouw en mijn moeder. Ieders benadering van koffie is anders en dus ook waardevol." Het resultaat is volgens Herman "een allemansvriend die van kwalitatief hoog niveau is". Zelf omschrijft hij die als een lekkere, doordrinkende koffie, 100% Arabica, met keuze tussen een medium (ideaal voor filterkoffie) of dark roast (voor espresso's of melkbereidingen).

Tattoos

De bijzondere naam, Inkbrew Coffee, blijkt alvast niet ver gezocht. "Soms heb ik écht het heerlijke gevoel dat het zwarte goud door mijn aderen stroomt. De link van de zwarte vloeistof naar de inkt in mijn arm is dan ook snel gelegd. Dat maakt de naam Inkbrew voor mij erg persoonlijk." De koffie is online verkrijgbaar via inkbrewcoffee.com - een doosje (gemalen) koffiebonen van 250 gram kost 8,40 euro - en te proeven in Sergio's restaurants. En dan binnenkort een koffiebar? "Nog niet over nagedacht."

Inkbrew Cofffee van Sergio Herman.
Jan De Meuleneir/Photo News Inkbrew Cofffee van Sergio Herman.


Alle artikels uit de krant

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Roland Desnyder

    Zijn frieten trekken op niks , niks beter dan Belgische frieten...dat belooft voor die koffie , schoenmaker blijf bij je leest !!

  • André Van der Poorten

    Als die koffie smaakt zoals ie soms een gezicht trekt ..... amaai !