Na Kom op tegen Kanker: dringend nood aan Kom op tegen Alzheimer

"In België beseffen we onvoldoende welke tsunami op ons afkomt. Jarenlang was ons onderzoek wereldtop, maar door het geaarzel boeren we achteruit" Alzheimerspecialist Bart De Strooper
Joel Hoylaerts - Photo News "In België beseffen we onvoldoende welke tsunami op ons afkomt. Jarenlang was ons onderzoek wereldtop, maar door het geaarzel boeren we achteruit" Alzheimerspecialist Bart De Strooper
Wereldvermaard alzheimerspecialist Bart De Strooper luidt de alarmbel over de zware onderfinanciering van alzheimeronderzoek. "Kankerstudies krijgen bijna 15 keer meer geld, terwijl alzheimer als een tsunami op ons afkomt." De professor pleit voor een Kom op tegen Alzheimer.

Alzheimer en dementie zijn in België (nog) niet de grootste killers. In 2015 stierven nog altijd 3,6 keer meer Belgen aan kanker en 4,2 keer Belgen aan hart- en vaatzieken. Maar terwijl die twee topziekten terug beginnen te lopen, neemt alzheimer exponentieel toe. De aandoening wordt hét probleem van de toekomst. Tussen 2000 en 2015 stierven 30% meer Belgen aan of met neurologische aandoeningen als alzheimer, dementie en parkinson, blijkt uit de laatste cijfers van het Agentschap voor Zorg en Gezondheid.

Wakker worden!

"En da's nog maar het begin én een onderschatting", zegt prof. dr. Bart De Strooper, wereldexpert alzheimer, verbonden aan de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), "want alzheimerpatiënten die sterven aan een longontsteking zitten vaak niet eens in die statistieken. Wereldwijd zijn er vandaag 47 miljoen alzheimerpatiënten. De prognose is dat het er tegen 2050 liefst 135 miljoen worden. De voornaamste reden voor die explosie? We worden steeds ouder. De 75-plusser van vandaag loopt 20% risico op alzheimer."

Je hebt 27% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant