N-VA wil vervaldatum op bepaalde producten weg: “Stop met pasta en chips weg te gooien”

Shutterstock
Heel wat Belgen gooien voedingswaren zoals rijst, pasta en chips in de vuilnisbak zodra de vervaldatum overschreden is. Dat is verspilling, zegt N-VA, want die producten worden nooit schadelijk voor de gezondheid - ze verliezen hooguit wat smaak. Daarom pleit de partij ervoor om de houdbaarheidsdatum op een reeks voedingsmiddelen te schrappen.

In Vlaanderen wordt jaarlijks per persoon tussen de 15 en 23 kilogram voedsel weggegooid dat nog perfect eetbaar is, of in totaal 120.000 ton. Voor een gezin met vier personen betekent dat een kost van 300 euro. Belgen zijn zo de op één na grootste verspillers van Europa, na de Nederlanders. Net als in Nederland en Duitsland gaan nu ook in ons land stemmen op om de vervaldatum bij een aantal producten die zeer lang houdbaar zijn van de verpakking te halen.

"Die verspilling heeft natuurlijk een grote economische en ecologische impact", zegt N-VA-Kamerlid Rita Gantois. Zij dient daarom een resolutie in waarin ze de federale regering vraagt om het probleem Europees aan te pakken. Veel wettelijke richtlijnen voor voedsel worden immers vastgelegd op Europees niveau. Concreet wil Gantois dat de lijst van producten die geen vervaldatum nodig hebben uitgebreid wordt met onder meer koffie, pasta, rijst, chips, speciaalbieren en bronwater. 

Professor Mieke Uyttendaele van de vakgroep Voedselveiligheid en -kwaliteit aan de UGent vindt het een goed idee, maar voor professor Levensmiddelenmicrobiologie Chris Michiels (KU Leuven) is het een genuanceerder verhaal. Waarom precies, dat leest u in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis.Alle artikels uit de krant

68 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peeters Freddy

  Niemand is verplicht om vervallen voedsel te eten, waarom dan dat gezeur ?. Ik eet wat ik wil vervallen of niet en daar heeft niemand zijn neus in te steken.

 • Jan Verstrepen

  Wij mogen dus van die Nva vervallen smeerlapperij eten. Schone partij !

 • Wilfried Van der Jeught

  Dat men let op de gezondheid van de mensen is OK, dat men overdrijft is een andere zaak, producten blijven lang na de vervaldatum nog goed of vervallen gewoon weg niet. Wat de overheid wel toelaat is het gebruik van giftige en schadelijke stoffen, iemand met geld kan dit gerust gebruiken en met toelating .

 • Gaston FOUBERT

  Ja Ronny, 't is dan nog beter er niks mee te doen dan het weg te geven aan alle gelukzoekers. Gelukkig is de vervaldag van de traditionele partijen heel dichtbij.

 • Ronny Ooijen

  Van verspilling gesproken : wat dacht je van ons belastinggeld dat Bart De Wever al vele jaren ontvangt als volksvertegenwoordiger terwijl hij er helemaal niets voor doet. De vervaldatum van zijn beloofde mandatenlijst of voorzitterschap is ook al lang gepasseerd. André Herbots, u bewondert liever een in Wallonië wonende en frauderende Catalaan? N(V)-Blabla? Bochten pakkende nep nationalisten.