Exclusief voor abonnees

N-VA wil vanuit Vlaanderen kernuitstap tegenhouden

Moeten er na 2025 nog één of meerdere kerncentrales openblijven? Ook daarover discussiëren de Vlaamse onderhandelaars deze week.
© Bart Leye Moeten er na 2025 nog één of meerdere kerncentrales openblijven? Ook daarover discussiëren de Vlaamse onderhandelaars deze week.
Het is dan wel de federale regering die beslist of er na 2025 nog kerncentrales zullen openblijven in ons land, de geplande kernuitstap zorgt ook voor discussies aan de Vlaamse onderhandelingstafel. De reden: het sluiten van de centrales heeft hoe dan ook een impact op de energiefactuur, die de Zweedse partijen langs Vlaamse kant willen verlagen.

Je hebt 10% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:Alle artikels uit de krant

114 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Ooijen

  Gilbert Vermeersch, onlangs zat Suez aan tafel bij onze regering om te onderhandelen over het eventueel langer open houden van 2 kernreactoren. Wat vroegen ze volgens u? Een koekje bij de koffie of enorm veel geld? Kerncentrales CO2 neutraal? Bij de ontginning in mijnen (met grote hoeveelheden radioactief afval en verzuurde modder), verwerking en transport van uranium komt veel CO2 vrij.

 • james vroman

  mocht er in 2025 geen federale regering meer zijn ben je alvast van de Waalse centrales verlost ..of ga je elektriciteit inkopen aan het Waals gewest ? vlaanderen heeft daar niets te piepen dan is dit het daar het buitenland ...begin ook maar met zeewater te ontzilten of je gaat nog grote dorst hebben ook ...

 • Kirsten Hershe

  Ik hoop van harte dat men ze niet sluit en dat men héél snel nieuwe kerncentrales bouwt want waarmee gaan wij ons anders verwarmen en met stroom voorzien tijdens extreem koude winters die om de hoek liggen? Met gazettenpapier en wc-rollen opstoken gaan we het onszelf niet redden hé! Dus maak snel werk van nieuwe kerncentrales in plaats van te dwepen met zon en windenergie want daarmee gaat onze toekomst naar de filistijnen. En dat Groen maar op zijn kop gaat staan, bende zakkenrovers!

 • André Van Elslande

  Het zal de nieuwe federale regering zijn die zal moeten beslissen en blijkbaar hebben bepaalde partijen niet de moed of niet de bekwaamheid om dit te doen. Toch zal er moeten beslist worden zo niet nieuwe verkiezingen !

 • Gilbert Vermeersch

  Gino Denil, er is ook geen geld voor nieuwe, dure gascentrales of voor dure aankoop van gas en kolenenergie uit het buitenland. Laat Vlaanderen maar hoge druk uitoefenen op de federale. Laat die afbetaalde CO2 neutrale kerncentrales nog maar 5a10 draaien. De gezondheidssector zal je dankbaar zijn.