N-VA wil snijden in dotatie spoorvakbonden

Photonews
N-VA schiet met scherp op de spoorbonden. Op de dag dat zij het treinverkeer in de war sturen, wil de partij hun dotatie verlagen. "Het kan niet dat de vakbonden een blanco cheque krijgen", zegt Kamerlid Inez De Coninck.

"Pervers", "corporatistisch" en "niet meer van deze tijd". Als het van N-VA afhangt, kunnen de spoorbonden straks fluiten naar hun jaarlijkse dotatie. Die is veel te hoog en onrealistisch, klinkt het. De vakbonden krijgen samen zo'n 10 miljoen euro per jaar. Aangezien de vakbond geheimhoudt hoeveel gesyndiceerden er precies zijn, krijgen ze een dotatie op basis van het totale aantal werknemers bij het spoor, zowat 32.000. N-VA eist nu een nieuw, transparant systeem. "De vakbonden krijgen meer geld dan ze nodig hebben", zegt De Coninck.

Het is niet de eerste keer dat de dotatie ter sprake komt. Ook oud-minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) vroeg zich al af of het niet met minder kon. De dotatie werd vooral gebruikt als argument om sociale verkiezingen af te dwingen bij het spoor. Nu dat gelukt is, ziet N-VA haar kans om nog een stapje verder te gaan, en de dotatie zelf aan te pakken.

Niet toevallig

Dat de partij net nu met dit voorstel komt, is niet toevallig. Met name de socialistische bond staakt vandaag tegen de plannen van de regering voor de minimale dienstverlening. Bij ACOD-voorzitter Ludo Sempels valt de demarche niet in goede aarde. Het is logisch dat de samenleving geld stopt in sociaal overleg, vindt hij. "Dat is in het belang van de hele samenleving. Net zoals politieke partijen, N-VA bijvoorbeeld, een dotatie krijgen." Sempels benadrukt dat nog altijd zowat 85 procent van de werknemers zijn aangesloten bij een vakbond.

Bij regeringspartij CD&V valt te horen dat de financiering van de vakbonden ooit wel op tafel moet komen, maar niet nu. "Laten we eerst zorgen dat de sociale rust terugkeert", zegt Jef Van den Bergh (CD&V). Bij Open Vld willen ze het debat na de sociale verkiezingen van 2018 aangaan. (ADB/ARA)Alle artikels uit de krant