Axel Ronse: "schaf brugpensioen af"
Volledig scherm
PREMIUM
Axel Ronse: "schaf brugpensioen af" © BELGA

N-VA wil af van brugpensioen om meer vacatures ingevuld te krijgen

Het goede nieuws: nooit eerder liepen bij de VDAB zoveel vacatures binnen. Het slechte nieuws: bijna een derde raakt niet ingevuld. N-VA acht de tijd rijp om enkele omstreden voorstellen onder het stof vandaan te halen: de beperking van de werkloosheid in de tijd en de afschaffing van het brugpensioen.

 1. "Niet alle werkloze 50-plussers gespaard", zegt ABVV. "Van de pot gerukt", repliceert Bacquelaine
  Update

  "Niet alle werkloze 50-plus­sers gespaard", zegt ABVV. "Van de pot gerukt", repliceert Bacquelai­ne

  Er zijn wel degelijk werkloze 50-plussers die worden geraakt door de pensioenhervormingen van de federale regering, met name werklozen die langer dan 45 jaar aan de slag waren, bruggepensioneerden die langer dan 45 jaar aan de slag waren en ten slotte een groot deel 50-plussers op brugpensioen. Dat zegt de socialistische vakbond. "Compleet van de pot gerukt", repliceert minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR).
 2. OPINIE: "De volgende generatie zal én de pensioenen van de babyboomers ophoesten, én zelf langer werken én zelf pensioen sparen. Een schande"

  OPINIE: "De volgende generatie zal én de pensioenen van de babyboo­mers ophoesten, én zelf langer werken én zelf pensioen sparen. Een schande"

  Ik ben de tel kwijt. Is er sinds 2005 één jaar voorbijgegaan zonder grote vakbondsbetoging tegen pensioenhervormingen? 2005 was het jaar van het fameuze Generatiepact. Dat moest de vergrijzing voor eens en altijd oplossen. Maar het was slechts een opwarmertje schaven aan brugpensioenen. Voor de rest zou het mirakel van het Zilverfonds ons redden: gewoon de staatsschuld verminderen en de vrijgekomen marge van afbetalingen besteden aan pensioenen. Leuk bedacht, nooit uitgevoerd.