N-VA wil af van "achterpoortje voor migratie"

Theo Francken en topman van de Dienst Vreemdelingenzaken Freddy Roosemont op een archiefbeeld uit 2015.
photo_news Theo Francken en topman van de Dienst Vreemdelingenzaken Freddy Roosemont op een archiefbeeld uit 2015.
Het aantal verblijfsaanvragen voor familieleden van buiten Europa die financieel steunen op een EU-burger in ons land, is in drie jaar tijd vervijfvoudigd. N-VA wil dat "achterpoortje" voor familiehereniging dicht. De Dienst Vreemdelingenzaken is vragende partij.

Wie verblijfsrecht heeft gekregen in ons land, kan nadien maar een beperkt aantal familieleden via gezinshereniging laten overkomen. Het gaat om de echtgenoot, de minderjarige kinderen (meerderjarigen kunnen alleen als ze een handicap hebben) of de kinderen, als de persoon met papieren minderjarig is.

Daar stopt het in principe, al laat een Europese richtlijn toch enkele uitzonderingen toe. Zo kunnen Europeanen in ons land ook familieleden laten overkomen die financieel of medisch afhankelijk van hen zijn. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een Fransman met Marokkaanse roots die in ons land woont en een neef uit Marokko op die manier aan papieren helpt.

Dat migratiekanaal wordt de laatste jaren "explosief" veel vaker gebruikt, kaarten Theo Francken en Yoleen Van Camp (N-VA) aan. Waar er in 2015 nog maar 505 aanvragen werden ingediend, waren dat er dat in 2018 al 2.672. Francken gelooft dat de Europese richtlijn in 2014 - onder De Block - te letterlijk en te ruim is opgenomen in onze nationale wetgeving en hij wordt daarin bijgetreden door Freddy Roosemont, topman van de Dienst Vreemdelingenzaken. "We zien dat veel mensen uit buurlanden zich hier vestigen en dan aan een familiehereniging doen die eigenlijk officieel niet kan. Dit is écht een groot probleem."

Francken wil het quasi automatische verblijfsrecht voor die mensen omvormen tot een mogelijkheid, en de Dienst Vreemdelingenzaken of de bevoegde minister een machtiging geven om geval per geval te bekijken.Alle artikels uit de krant

49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robin Hufton

  Hij heeft er zolang de tijd en kans voor gehad en nu hij 'vervangen' is door de blok moet het probleem opgelost worden? het had al opgelost moeten zijn!

 • Marc Baeyens

  Hopelijk krijgt hij zijn vorige post terug in de volgende regering, of wij zijn een vogel voor de kat.

 • Tom Faes

  De achterpoort mag van de Theo alleen open als er voor betaald wordt via,via . Wij vergeten toch allemaal zo snel ! VB aanhangers die geloven dat het echt menens is voor Francken moeten toch eens wat beter nadenken.

 • vanaeken jokke

  Francken had meer werk met processen die linkse correcte tegen zijn verandering aanspande dan achter achterpoorten te zoeken Gino Denil.Alles wat Francken wilde veranderen moest en zou door links afgebroken worden zelfs verbetering voor de Vlaamse belasting betalers.U weet blijkbaar niet hoe het komt dat wij belastingkampioen zijn,wij de laagste pensioenen hebben en de zieken en ouderen jaren moeten wachten op hulp.Omdat jaarlijks 2 miljard Vlaams belastinggeld naar migranten gelukzoekers gaat.

 • Jef Timmermans

  En de euro van Francken is pas na 5 jaar gevallen? Wat heeft die dan gedaan toen hij nog staatssecretaris voor migratie was? Geslapen en getweet?