N-VA legt bal in kamp Geens: "Je kan illegalen afschrikken met celstraffen"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).
Photo News Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).
Wie hier illegaal verblijft en geen asiel aanvraagt, overtreedt de wet en riskeert een celstraf. "Maar die wet blijft vandaag dode letter", zegt N-VA-fractieleider Peter De Roover. Hij roept minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op om daar verandering in te brengen.

Peter De Roover ziet een grote blinde vlek in de aanpak van transmigratie. "Een onwettig verblijf is strafbaar", zegt de N-VA'er. "Wie tegen de lamp loopt, riskeert tot 3 maanden cel. Wie zich een tweede keer laat betrappen, tot een jaar. Maar de parketten vervolgen mensen zonder papieren niet." Volgens de federale fractieleider moet wie kan worden uitgewezen, gerepatrieerd worden. Maar dat gebeurt lang niet altijd, bijvoorbeeld omdat een repatriëring naar het herkomstland niet mag volgens de internationale richtlijnen. Nu het probleem acuut wordt, vindt De Roover dat de wet - één van de weinige instrumenten die we zelf in handen hebben - toegepast moet worden. "Illegalen krijgen het bevel om ons land te verlaten, maar wie daar zijn voeten aan veegt, riskeert niks? De mensen begrijpen dit niet meer." De Roover gelooft dat het risico op een celstraf ontradend zal werken.

Dat N-VA net nu in de richting van CD&V kijkt voor de strijd tegen transmigratie is geen toeval. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken kreeg de voorbije dagen scherpe kritiek, nadat hij de deur voor illegale criminelen opende om transmigranten op te sluiten. "Je kan de handen van Theo Francken niet op de rug vastbinden en dan zeggen dat hij de boksmatch niet wint", aldus De Roover. "Hij kan doen wat in zijn bevoegdheid ligt, maar juridisch zijn er ook opties. Ik verwacht dat minister van Justitie Koen Geens een partner is in deze strijd."

Maar de CD&V'er loopt niet meteen warm voor het voorstel. "We kunnen die mensen niet in voorlopige hechtenis nemen tot ze berecht zijn", zei hij in "De Ochtend" op Radio 1. Minister Geens geeft toe dat de vervolging van mensen in illegaal verblijf geen prioriteit is voor de parketten. "En daar is een goede reden voor. Misdrijven met straffen tot een jaar kunnen niet tot een voorlopige hechtenis leiden. We kunnen ze niet in voorlopige hechtenis nemen tot ze berecht zijn. Die mensen zullen nooit op de zitting verschijnen en zullen bij verstek veroordeeld worden."

Geens loopt niet warm voor het idee van N-VA. "Als we alle mensen met staffen tot drie maanden moeten vervolgen, bijvoorbeeld ook mensen die hun onderhoudsgeld niet betalen, dan zijn we nog niet thuis."

“Ik ben altijd bereid om na te denken over effectieve oplossingen in de strijd tegen mensenhandel en mensensmokkel”, aldus de minister van Justitie. “Maar we moeten vermijden dat er een vervangingseffect komt van een administratieve opsluiting (in de gesloten centra, red.) door een gerechtelijke opsluiting, die op een bepaald moment ook weer zal eindigen. Een celstraf moet tot terugkeer in de maatschappij dienen.” 

Vrijdag zal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan de ministerraad meer capaciteit voor de gesloten centra vragen. CD&V-minister Geens wil meewerken aan de uitvoering van het masterplan voor die gesloten centra en het zoeken naar capaciteit. "Maar het probleem zit aan de bron - in Noord-Afrika en in het Midden-Oosten - en aan de monding in Groot-Brittannië", zei Geens. "We moeten zorgen dat bron en monding worden afgesneden", aldus de justitieminister. 

Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!



Alle artikels uit de krant

203 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Er zitten in Turkije 4 miljoen vluchtelingen, Willy De Coninck. En die hebben geen 250 € moeten betalen. Die hebben een tent, veldbed, douches en eten gekregen.

 • johan vankeirs

  Wie heeft hier nog schrik van de straffen.De gevangenissen zitten overvol en de straffen zijn zodanig aangepast dat enkel nog de zwaarste feiten in overweging worden genomen en dan nog....

 • Willy De Coninck

  Kom je Turkije binnen, eerst betalen ,blijf je langer dan 90 dagen betalen 250 Euro boete dat is andere koek he

 • jacques vanderkimpen

  Wat een doorzichtig spelletje van NVA. Strafmaat van minder dan een jaar laat het parket niet toe mensen voorwaardelijk vast te zetten. Zoals Francken met de handen op de rug gebonden de boksmatch niet kan winnen kan Geens dat evenmin met zijn handen op de rug gebonden. De reactie van De Roover ruikt heel erg naar stemmingmakerij kort voor de verkiezingen.

 • Claude Tanghe

  straf al deze volgens geloof geen gevang maar lijfstraffen want dat staat in hun geloofs leer en zullen dan wel voelen als ze niet horen willen.En niemand zal daarop kunnen reageren dat dit onmenselijk is want wij hier in Belgie laten iedereen zijn geloof belijden met goed en kwade zijde.En zullen al die politieke partijen die ons verplichten om deze andere godsdiensten in de armen te nemen en gedogen blij zijn met deze maatregel