Musicalcoach (36) veroordeeld: “Hij verkrachtte onze tienerzoon in ons eigen huis”

Illustratiebeeld.
Thinkstock Illustratiebeeld.
Tom V. (36) leek de perfecte mentor voor jonge musicalacteurs, maar gisteren werd de Gentse leraar lager onderwijs veroordeeld voor de aanranding en verkrachting van twee tieners. "Ik heb hem nog verdedigd in een brief aan het gerecht", vertelt de vader van één van de slachtoffers. "Maar toen bleek dat hij ook mijn kind verkrachtte. Onder mijn eigen dak."

Als musicalcoach had Tom V. jarenlang de artistieke leiding over een Oost-Vlaamse theater- en musicalvereniging. Daarnaast was de leerkracht op een Gentse basisschool monitor op verschillende artistieke kampen. "Van die gezaghebbende positie maakte hij op de gruwelijkste manier misbruik", vertelt Jan*, de vader van één van zijn slachtoffers, die intussen allebei volwassen zijn. Het gerechtelijk onderzoek toonde aan dat V. beide tieners meelokte naar sauna's, met hen in één bed sliep en hen overtuigde om allerlei seksuele handelingen uit te voeren of te ondergaan.

Elke dag op bezoek

Het ongeloof binnen de artistieke vereniging was groot toen het eerste slachtoffer met zijn verhaal naar buiten kwam. "Niemand zag zoiets in Tom", zegt Jan, die zelf erg goed bevriend geraakt was met de leraar. "Hij vertelde iedereen ook dat Joris* ouder dan 16 was, dat die er zelf op aanstuurde in een experimentele fase en dat hij zeker geen initiatief genomen had." Jan bleef de musicalcoach vertrouwen. "Hij kwam hier bijna dagelijks over de vloer. Als we op vakantie gingen of een familiefeest hadden, was hij erbij. Zo close was Tom met ons gezin." 

Een jaar later diende Joris een officiële klacht in bij de politie en werd V. als leerkracht en musicalcoach geschorst. "Een week na zijn schorsing - op de verjaardag van mijn vrouw - vertelde mijn zoon Koen* dat Tom hetzelfde met hem gedaan had. Mijn wereld stond stil natuurlijk - ik had op zijn vraag zelfs een brief naar het gerecht gestuurd over Toms voorbeeldige gedrag in onze theatergroep. Maar toen bleek dat, terwijl hij mij om die gunst vroeg, hij mijn eigen kind onder mijn eigen dak ook verkrachtte."

Dat V., die een straf van 40 maanden met uitstel kreeg, niet naar de cel moet, deert Jan niet. "Het belangrijkste voor ons is dat deze gevaarlijke manipulator ontmaskerd is. We hopen dat hij niemand anders meer kan aandoen wat onze zonen en wij hebben moeten doorstaan." 

*Jan, Joris en Koen zijn schuilnamen om de privacy van de slachtoffers en hun familie te garanderen.Alle artikels uit de krant

25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kris De Smet

  Er moet dringend hervorming komen op de bestraffing van seksueel overschrijdend gedrag en al zeker naar leerkrachten, opvoeders en anderen die een functie uitoefenen met kwetsbare mensen (kinderen, tieners, gehandicapten,...). En daarmee is alles gezegd.

 • Erwin De Meyer

  In de cel steken bij de zware jongens.

 • Tine Van Den Brande

  De slachtoffers zijn tevreden. Dat is het voornaamste. Al vind ik de straf veel te licht. Wissel de fraudeurs in de gevangenis voor deze zieke geesten. Ze zullen snel genezen zijn. Hoe hard het ook klinkt. Ze 'verminken' jonge geesten die dit heel hun leven zullen meedragen. Dat is pas hard!

 • Gerôme Vereecke

  En wat bekend is over dit sujet is maar het topje van de ijsberg hoor. Andere families waar hij dagelijks verbleef zijn nooit gehoord, daar had het gerecht waarschijnlijk "geen tijd" voor! Ondertussen zat/zit hij zijn schorsing uit als begeleider van jeugdkampen in het buitenland, waar ze misschien niet eens op de hoogte zijn van zijn pedofiele praktijken. Dergelijk crapuul vindt altijd wel een manier om de verderflijke activiteiten verder te zetten!

 • jos jansen

  10 maal levenslang dat krapul!