Moeder stelde euthanasie uit om dochter bij te staan in aanrandingszaak: “Vrijdag verlies ik mijn mama. Ik heb daar vrede mee”

Nina en haar mama Annelies Lafleur.
Joel Hoylaerts / Photonews Nina en haar mama Annelies Lafleur.
Over twee dagen verliest pianostudente Nina Matterne (18) haar mama. En dat terwijl ze nog maar een week geleden hoorde dat de man die eerder veroordeeld werd omdat hij haar aanrandde, in hoger beroep vrijuit ging. Voor het eerst doet ze haar verhaal. "Ik moet ineens heel snel groot worden."

"Straks komt de euthanasie. Oeps, de kinesist, bedoel ik!" Moeder en dochter gieren van het lachen om de verspreking. Ze grappen er wel vaker over. Als mama Annelies vreest dat ze Nina tot last is: "Nog even volhouden, je bent bijna van me af." Of als ze buiten staat te roken: "Het maakt toch niet meer uit."

Met humor relativeren Annelies Lafleur (57) en Nina Matterne wat eraan zit te komen. Vrijdag 15 maart na 13 uur zal Annelies er niet meer zijn. Ze kiest voor euthanasie, omdat ze door een hersenbloeding al twee jaar chronische, ondraaglijke pijn lijdt. Toch zat de vrouw vorige week in het Brusselse Justitiepaleis. Ze kwam met haar dochter luisteren of de Leuvense ex-prof Shaun C. (52) schuldig bevonden werd aan de aanranding van drie meisjes, onder wie Nina.

Je hebt 19% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen


Alle artikels uit de krant

21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lode Loyens

  Mama je hebt vreselijke ondraagelijke pijn. Dood gaan vindt jij de enige oplossing voor jou en misschien is dat zo ..... maar niet voor je dochter die amper 18 is. Die haar leven begint nu pas en in jaren te komen zal ze jou nodig hebben meer dan je nu kan beseffen. Geef niet op AUB, nog niet. Vindt een weg hoe dan ook om met die enorme pijnen om te gaan al zal dat wel reuze moeilijk zijn en veel moed vragen. Toch is het de moeite waard. Eenmaal dood daar komt je nooit van terug.

 • Alex Verva

  Aub...Het is nog niet te laat.Medische Cannabis kan je redding zijn. DOEN....Doe het dan voor ons Belgen zodat iedereen eindelijk wakker wordt...Please.....

 • Yves Verheart

  Ik denk niet dat ze beseffen wat voor een trauma dit teweeg zal brengen. Ik denk dat ik voor bijna iedereen spreek als ik zeg dat het enorm gek is dat de dochter van slechts 18 hier "vrede" mee heeft. Het gaat tot slot wel over je mama.

 • alfred cool

  Lieve juffrouw ik wens u veel moed en sterkte toe bij het onrecht dat u en die andere meisjes is aangedaan alsook met de beslissing van een zeer moedige moeder waarvan ik vind dat ze u enorm graag moet zien en waarvoor ik mijn oprechte waardering uitspreek maar ik vind haar beslissing wel drastisch . Ik kan erin komen dat met die ondraagelijke pijnen niet te leven is maar kan er geen hoop zijn door een behandeling met medische canabis veel mensen zijn daarmee geholpen geweest veel sterkte !

 • Jan Groenendaal

  Blijkwaar weer enkele artikels die ons moeten doen wennen aan het normale van de euthanasie, voor steeds minder terminale gevallen. Een nieuwe 'versoepeling' op komst? Inderdaad, Marieken Cels, je intuïtieve reactie bij je tante spreekt boekdelen: als puntje bij paaltje komt duikt achter de angsten, gedachten en woorden de decadente realiteit op: iemand van het leven beroven. Doe er maar wat humor en een feestje rond, maar aan dit toenemende afglijden op het hellend vlak doe ik niet mee.