Milli Görüs levert kandidaten aan Vlaamse partijen: áls het radicale moslimgroep is, hebben enkele partijen een probleem

Kandidaten die banden hebben met het Milli G�r�s-netwerk.
rv Kandidaten die banden hebben met het Milli G�r�s-netwerk.
Als het klopt dat Milli Görüs een radicale moslimgroep is, dan zitten Open Vld, CD&V en sp.a met een probleem. Want zij hebben alle drie fervente aanhangers van die Turkse beweging op hun verkiezingslijsten staan.

"Een organisatie die kleuters sluiert, de democratie in gevaar brengt en zich aan sharia-denken bezondigt." Met die omschrijving keert staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) zich tegen plannen voor een nieuwe islamitische school in het Limburgse Genk. De vzw die daar 2,5 miljoen euro neergeteld heeft voor een oude kloosterschool, behoort tot Milli Görüs - een beweging die in 1969 opgericht werd om de westerse invloed in Turkije tegen te gaan en het seculiere bewind daar te vervangen door een "rechtvaardige orde" gebaseerd op de islam. Ze opereerde lang op de rand van het wettige en meerdere politieke partijen die eruit voortsproten, werden verboden. Maar dat veranderde toen Recep Tayyip Erdogan de macht veroverde. Diens AK-partij heeft zelf wortels in de beweging en in Turkije wordt Milli Görüs nu niets meer in de weg gelegd.

Je hebt 17% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

181 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kaan Orello

  Hier is Belgie, geen enkele andere roots mag in de politiek, dit noem ik omgekeerde integratie. Duidelijk dat het om electorale stunt gaat. Schandelijk.

 • Jacky Coolman

  Hoe meer kiezers die het lezen hoe beter, bijzonder Antwerpse. Nog niet gehoord dat men die Turken van de lijst heeft gehaald.

 • Guy Soetewey

  De trado's doen alles om een stemmetje meer. Waar eindigd dit. is een goede vraag. Hopelijk in Turkije, Can.

 • Paul Oste

  De partijen zijn de verkiezingen van 1991 vergeten, afspraak 2019 met een voorsmaakje 2018

 • Mario Tersago

  Eens benieuwd wat gevolg hier aan wordt gegeven.. En Can Candostu, op zich is uw bewering waar echter berust de belgische tak zich op de duitse van waar (nationalistisch) conservatisme de maatstaf is. Hopelijk hanteren zij wel degelijk de visie van emanicipatie en integratie, want anders stel ik me zeker vragen bij verdere intenties en geloofwaardigheid in onze maatschappij/samenleving en bij hun respectievelijke politieke voorkeuren.