Michel Lelièvre hoort vandaag of hij vervroegd vrijkomt: heeft hij thuis om naartoe te gaan?

Zo liep het de eerste keer fout: spaghetti met een Hoegaarden - hoewel alcohol hem verboden was.
Zo liep het de eerste keer fout: spaghetti met een Hoegaarden - hoewel alcohol hem verboden was.
Vandaag moet de Franstalige strafuitvoeringsrechtbank van Brussel uitspraak doen in het geval Michel Lelièvre (48). De handlanger van Marc Dutroux wil de paar jaren die hem nog van zijn definitieve vrijlating scheiden, onder voorwaarden 'thuis' uitzitten. Gezien wat voorafging, bestaat de kans dat hij zijn slag thuishaalt.

"Blijf van de drugs af. Misschien kan u dan een normaal leven leiden, de dag dat u uit de gevangenis komt." Dat waren dik vijftien jaar geleden - 22 juni 2004 - de laatste woorden van assisenvoorzitter Stéphane Goux tot de derde beschuldigde op het proces-Dutroux. Michel Lelièvre was pas tot 25 jaar opsluiting veroordeeld voor de ontvoering, opsluiting en foltering van An, Eefje, Sabine en Laetitia, drugshandel, lidmaatschap van een bende die zes meisjes ontvoerde en opsloot, en lidmaatschap van een bende die handelde in drugs en in vrouwen. Dat Goux tegen Lelièvre over die drugs begon, was geen toeval. Bij de start van het proces had hij zijn heroïneverslaving als énige reden opgegeven waarom het zo ver gekomen was. "Ik stond bij Dutroux in het krijt. Hij had me heroïne gegeven om te verkopen, maar ik had het spul zelf opgerookt. Om mijn schuld te betalen, moest ik hem helpen, zei hij."

Zijn naam was Haas

Tijdens zijn ondervraging minimaliseerde Lelièvre zijn rol zo veel hij maar kon. Bij de ontvoering van An en Eefje aan de kust reed hij alleen maar met de auto. Toen die in panne viel, liet hij Dutroux alleen de verdoofde meisjes op de parking in Wauters-Brakel in de bosjes slepen. Hij liet Dutroux ook Eefje alleen het huis in Marcinelle binnendragen. Alleen toen Dutroux An niet meteen uit de auto kreeg, hielp hij hem een handje. Maar hij had de meisjes naar eigen zeggen nooit aangeraakt. Ook Sabine en Laetitia niet. Hij bestuurde de auto, hielp de slachtoffers het huis binnendragen en dat was het. Lelièvre wist zogezegd zelfs niet dat Dutroux een kooi had in z'n kelder.

De ouders van de meisjes hebben altijd de nodige bedenkingen gehad bij die versie. Na de autopech op de terugweg van Oostende ging Dutroux te voet op zoek naar hulp. Twee Ieren reden hem naar Sars-la-Buissière, waarna hij met een andere auto terugreed om de kapotte te takelen. Ondertussen was Lelièvre urenlang alleen met An en Eefje. Vader Lambrecks heeft hem in de loop der jaren talloze brieven geschreven met de vraag wat er die nacht precies gebeurd is en waarom hij An en Eefje toen niet heeft vrijgelaten. Daar is nooit een antwoord op gekomen.

Meevaller

Alles bij elkaar was die 25 jaar best een meevaller voor Lelièvre. Aanklager Andries had er 30 gevorderd. Sterker nog: gezien de lengte van die straf en de bijna acht jaar uitgezeten voorhechtenis, kwam de handlanger van Dutroux - in principe - bijna zo goed als onmiddellijk in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Het duurde echter negen jaar voor Lelièvre zijn eerste uitgaansvergunning kreeg. Het liep ook meteen mis. Op het terras van 'Le Chalet de la Fôret' bestelde hij een Hoegaarden bij zijn spaghetti. Alcohol drinken was hem verboden. De vzw die hem zou opleiden tot schrijnwerker wierp onder druk van de publieke opinie de handdoek.

Dopgeld

Vijf jaar lang bleef Lelièvre dan weg uit de strafuitvoeringsrechtbank (SURB). Tot de zomer van 2018. Een eerste vraag tot vrijlating met enkelband mislukt dan wegens gebrek aan dak boven het hoofd. Maar sindsdien verlaat de handlanger van Dutroux ongeveer elke maand één keer de gevangenis voor maximaal 16 uur. Die uitstapjes hebben telkens een strikt omschreven doel. Ze zijn ook allemaal vlekkeloos verlopen. De SURB kan daarom vandaag overwegen een stap verder te zetten. Ook al omdat Lelièvre qua strafuitvoering ver voorbij het gemiddelde is - een meerderheid van de lang gestraften komt vrij na het uitzitten van 40 tot 70% van hun straf - en hij nu zelfs erg dicht bij zijn definitieve exit staat.

Vrijlating onder voorwaarden en/of met een enkelband is een klassieke manier om de terugkeer in de samenleving voor te bereiden - één die aan zowat iedereen wordt gegund. Volgens zijn advocate voldoet Lelièvre ook aan alle eisen die de SURB daarbij klassiek oplegt. Zoals werk, uitzicht op werk of op zijn minst een opleiding volgen en een dak boven het hoofd. Lelièvre zou dat studiootje financieren met dopgeld. Al lijkt over dat laatste nu toch wat twijfel te bestaan: volgens sommige bronnen is Lelièvre in 1995 door de RVA geschrapt als werkloze.

Vader Lambrecks gaat nog altijd naar de zittingen van de SURB om er zijn mening te zeggen. Hij heeft zich ook dit keer verzet. Paul Marchal heeft dat allang opgegeven. Na de vrijlating van Michelle Martin stelde hij vast "dat ze toch niet naar ons luisteren". Na de zitting van 17 september had de SURB veertien dagen de tijd om een beslissing te nemen. Vandaag is dus de dag van de waarheid voor Lelièvre.Alle artikels uit de krant

26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Dat Martin een minder strenge straf kreeg en al veel langer vrij is, vind ik eigenlijk erger: Lelièvre was dan wel medeplichtig, maar Martin heeft in koelen bloede twee meisjes die onder haar hoede waren een langzame, gruwelijke dood laten sterven. Ik heb nooit begrepen dat men dit nooit als "moord" berecht heeft.

 • Lisa Vanfleteren

  Schandalig! Zou hun kind eens moeten zijn! Welkom in België waar criminelen met open armen ontvangen worden en slachtoffers zwaarder gestraft dan daders!

 • Cornet Meurmans

  Schandalig wat voor een gerecht nebben wij

 • Angelo De vie

  Dat er hier zijn die ermee akkoord gaan is gewoon onbegrijpelijk.... het zouden u kinderen Eens moeten zijn, dan zou u wel anders Piepen zeker?!

 • roger boons

  schande als die vrij komt , schande .