Met eigen moestuin wordt ziekenhuiseten wél lekker

Ziekenhuismaaltijden hebben niet altijd de beste reputatie, maar in het AZ Zeno in Knokke-Heist is de eetlust van de patiënten vermoedelijk toch aan de gezonde kant. Als eerste ziekenhuis in ons land hebben ze daar een eigen moestuin aangelegd. Op 1,2 hectare worden biologische groentjes gekweekt, van oer-Vlaamse raapjes tot al iets exotischer dingen als rode hokkaido-pompoenen en paksoi. "Bij de start van elk seizoen spreken we met de boer af welke soorten we willen", zegt chef-kok Pieter De Smet. "Voorlopig zien we enkel voordelen." Al zo'n 15% van de gebruikte groenten in de keuken is van eigen kweek. De prijs van de maaltijden blijft hetzelfde. "Het belangrijkste is dat de patiënten effectief het verschil smaken op hun bord. Dat gaat verder dan groenten alleen. In onze keuken zal je bijvoorbeeld geen pangasiusfilet uit Taiwan zien", aldus nog de chef-kok. (MMB)



Alle artikels uit de krant