Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © thinkstock

Met bang hart naar 2020: iedereen weet dat er besparingen komen, maar niemand weet welke

De Belg trekt met bezwaard gemoed de deur van 2019 achter zich dicht. Zowel bij ondernemers als consumenten neemt de onzekerheid over de economie toe en het vertrouwen af. Dat blijkt uit heel wat economische rapporten die de voorbije dagen gelanceerd zijn. "Hoewel onze economie het niet zo slecht doet, zijn we toch erg pessimistisch." De vraag voor 2020 wordt: hoe bedwingen we dat bange hart?

171 reacties

 • Dan Midden

  1 jaar geleden
  Zoals steeds zal de werkende klasse dit moeten betalen, zeker als ze nog eens het "voorrecht" hebben om het huis dat ze van hun ouders erven kunnen verhuren. "Rijken" met een totaal "vermogen" tussen 200 000 en 2 000 000 zullen de rekening gepresenteerd krijgen. Iedereen die rijker is zal wel een manier vinden om te ontsnappen.
 • Erik Neyt

  1 jaar geleden
  In DeTijd gisteren: Bedrijven gebruiken indexsprong- en taxshift voor hun winstmarge op te krikken,terwijl alles bedoeld was om meer mensen aan het werk te krijgen,en de positie v/d Belgische bedrijven te verbeteren.Er zijn dus grote geschenken uitgedeeld aan deze die het eigenlijk niet nodig hadden,men zou die indexsprong alvast kunnen terugdraaien,en aan de mensen geven,die het nodig hebben.
 • Jan Delafontaine

  1 jaar geleden
  En er zal nog heel veel bespaard moeten worden. Anders kunnen we o.a. de vluchtelingentsunami nooit bolwerken. En de aankoop van straaljagertjes enz.
 • Roger Geens

  1 jaar geleden
  Als men er zou in slagen iedereen te belasten zoals het hoort ,zou er geen tekort zijn .Evenwel ,als onze bewindsvoerders merken dat er 1 Euro meer wordt ontvangen ,maken ze al plannen om 3 Euro méér uit te geven .
 • Filiep Lapeire

  1 jaar geleden
  Besparingen zijn geen probleem als het maar bij besparingen blijft en er alweer geen nieuwe belastingen bijkomen maar het grootste probleem blijft natuurlijk onze regeringsleiders die maar blijven geld verkwisten dat er niet is. Investeringen noemen ze dat dan maar wie investeert met eigen kapitaal blijft overleven en wie dit doet op krediet loopt grote risico's.
 1. PREMIUM

  Bouwverlof

  Projectontwikkelaar Huyzentruyt pleit voor het afschaffen van het collectief bouwverlof. Hij meent dat men de bouwvakkers niet moet dwingen gezamenlijk in de duurste periode verlof te nemen. De maand juli is inderdaad de meest aangewezen maand om te blijven werken in 'den bouw'. En als er afspraken kunnen gemaakt worden met toeleveringsbedrijven zoals betoncentrales, moet het mogelijk zijn door te werken. Zo kunnen oudere bouwvakkers, die privé niet meer gebonden zijn aan de schoolvakantie, verlof nemen in de rustiger en vooral goedkoopste verlofmaanden zoals juni en september. Als betoncentrales onderling afspraken maken om de toelevering te waarborgen, kan er volgens mij geen probleem zijn. Hubert Buysse, Deinze
 2. PREMIUM

  Financiën roept 200.000 Belgen naar kantoor

  Via de bruine enveloppe moest ze uiterlijk op 30 juni binnen zijn, maar morgen is het de laatste dag waarop de belastingaangifte via Tax-on-web kan worden ingediend. Financiën vreest dat tot 200.000 landgenoten dat door gebrek aan een helpende hand van een belastingambtenaar - corona, weet u wel - niet of te laat zullen doen. Zij zullen in het najaar uitzonderlijk - voor een allerlaatste kans - naar het belastingkantoor worden geroepen. Wie vorig aanslagjaar géén hulp vroeg, geniet géén uitstel.
 1. Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
  Multimedia

  Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeel­de (van 150 tot 650 euro)

  Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs.
 2. PREMIUM

  "Op het matje na kritiek op het konings­huis"

  In de vijfentwintig jaar die ze samen omriepen, maakten Saartje Vandendriessche en Geena Lisa Peeters veel mee. "Toen ik begon, waren de presentaties nog live. Ik herinner me hoe ik in slaap was gevallen in een zetel op de VRT, terwijl ik nog de afkondiging van de zaterdagavondfilm moest doen", vertelt Geena Lisa. "Ik was net op tijd terug, maar de slaapstriemen stonden nog op mijn gezicht." Saartje werd dan weer bij de bazen geroepen omdat ze iets kritisch had gezegd over het koningshuis. "Ik zei dat ze niet moesten werken ofzo. Dat mocht blijkbaar niet", lacht ze. Ook liep er een opvallende klachtenbrief voor haar binnen. "Daarin stond dat het niet hoorde dat de VRT anorexiapatiënten toeliet op het scherm. Man, toen was ik kwaad! Maar nu kan ik er wel om lachen."
 3. Nieuwe tariefregeling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep
  Energie

  Nieuwe tariefrege­ling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep

  Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling rond de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen vernietigd. Dat laat prosumenten (consumenten die zelf een deel van hun energie opwekken) niet onberoerd. Ze zien hun energiefactuur grondig door elkaar geschud en vrezen een pak meer te betalen. Maar klopt die vrees wel? Mijnenergie.be probeert met een aantal simulaties duidelijkheid te scheppen in wat het concreet allemaal betekent voor uw portemonnee.
 1. Joodse vrouw niet opgezet met oproepingsbrief: "Bart De Wever wil niet stigmatiseren, maar ik verwacht mijn gele ster al in de brievenbus"
  Play

  Joodse vrouw niet opgezet met oproepings­brief: "Bart De Wever wil niet stigmatise­ren, maar ik verwacht mijn gele ster al in de brievenbus"

 2. Scheer mee met wingsuits over meest beruchte skipiste ter wereld
  Play
  skiën

  Scheer mee met wingsuits over meest beruchte skipiste ter wereld