Exclusief voor abonnees

Menopauze beschadigt de hersenen: overgang nu ook gelinkt aan Alzheimer

Illustratiebeeld.
thinkstock Illustratiebeeld.
Alzheimer komt vaker voor bij vrouwen, en nu weten we ook dat dat wellicht te maken heeft met de menopauze. Die gooit de lichamelijke huishouding zo fel door elkaar dat de hersenen jaren later schade ondervinden.

Je hebt 10% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Nick Lersberghe

    @Danielle Duym Dat is niet waar. De menopauze start doordat er niet meer goed gereageerd wordt door de resterende eicellen op FSH en LH, waardoor de laatste eicellen allemaal tegelijk beginnen te rijpen. Hierdoor volgt heel sterke piek in hormonen als oestrogeen en progesteron. Door het gebrek aan eicellen, zal de menstruatie daarna stilvallen. Die sterke piek en het deficit die erop volgt, is wat alles doorheen gooit. Tijdens de pubertijd is het wennen dat er hormonen geproduceerd worden.

  • eric maier

    de logica zelve... de menopause is een grote omschakeling van het lichaam, in feite. Vanaf daar gaan de hormonale processen in verhouding tot voorheen, sneller achteruit. In eerste plaats denkt men dan aan oestradiol en mannen testosteron, DHEA, maar ook de basis van alles en vooral voor hormonenaanmaak voor de hersenen, pregnenolone. deze laatste word zelden genoemd maar heeft een grote impact op de hersenen. Tekorten komen en bevorderen afbraak van de hersencellen (wetenschappelijk bewezen)

  • Danielle Duym

    Onzin. Wat gebeurt is net zoals in je pubertijd. Je hormonenhuishouding is uit balans. Bijgevolg ben je soms prikkelbaar en verstrooid maar dit herstelt zich. Men moet stoppen met vrouwen te stigmatiseren. Iedereen wordt oud, ook mannen.