Meer dan helft slaagt zelfs na 3 keer niet voor rijexamen

Illustratiebeeld.
Photo News Illustratiebeeld.
Je rijbewijs halen, een makkie? Niets van. Meer dan de helft van de Vlamingen die vorig jaar hun praktijkexamen aflegden, had minstens drie pogingen nodig. Voor theorie was zelfs 64% na drie keer proberen nog altijd niet geslaagd.

Het theoretisch rijexamen werd in juni 2017 verstrengd. Sindsdien worden voor zware fouten meer punten afgetrokken. Dat had een onmiddellijk effect op het slaagpercentage. Waar vóór de aanpassing 49% van de kandidaten meteen geslaagd was, gold dat vorig jaar nog maar voor 21,5% van de 170.000 Vlamingen die aan het examen deelnamen. 10,4% had een tweede poging nodig, terwijl 3,75% pas mocht juichen na de derde keer. Met andere woorden: ruim 64% was zelfs na drie examens nog niet geslaagd. De eerste twee pogingen kosten telkens 15 euro, vanaf de derde komt daar 150 euro bij voor de verplichte theorielessen in een rijschool.

Nog duurder wordt het als je je praktijkexamen meermaals moet afleggen. Van de 122.360 Vlamingen die vorig jaar een poging deden, had 24% van de eerste keer prijs, 14,8% had één herkansing nodig, 7,6% twee. Meer dan de helft (53,6%) had dan nog altijd geen rijbewijs op zak. Prijskaartje: 40 euro per poging en na elke twee buizen 6 uur praktijkles. Bij de VAB betaal je daarvoor 405 euro.

"Het is niet normaal dat je zo vaak moet herkansen. Dan is er iets mis met het systeem", meent Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld). GOCA, de vereniging die de rijexamens organiseert, wijst erop dat de tests relatief goedkoop zijn. "Daardoor bereiden veel Vlamingen zich onvoldoende voor."

Zou jij nog slagen in het theorie-examen? Doe hier de test!

Bent u één van die mensen die de voorbije jaren véél pogingen nodig had bij het rijexamen? Of denkt u zelfs één van de recordhouders te zijn? Laat het onze redactie weten via redactie@hln.be. Vergeet zeker ook uw gsm-nummer niet te vermelden.Alle artikels uit de krant

159 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dorine Vanroosbeke

  De zoon moet nu 12 uur les volgen bij een erkend rijschool

 • Deborah Roux

  Persoonlijk vond ik wel bij de 3keer dat ze gewoon geslaagd moeten zeggen. Ik had mini fouten, als je bekijkt hoe mensen na 20 jaar rijden meer fouten maken. Na de 4 keer is me gelukt. Het was man en zag dat goed kost rijden. Ik begrijp als je echt niet kan rijden dat je faalt ok, maar kost rijden. Puur geldklopperij

 • Jef Denbeir

  Ik vind het zever van te stellen dat het moeilijker is dan voorheen, wij mochten 1 zware fout en drie kleintjes hebben, meen ik mij te herinneren, vandaag moeten ze 41 op 50 halen, waarheen zware fout 3 punten is en een kleine 1,dus waar wij met 2 zware niet geslaagd waren zijn ze dat vandaag met 3 wel nog... Zelfde voor praktijk, ze moeten meer manoeuvres kennen maar moeten er maar 2 doen waar wij er minder moesten kennen maar wel verplicht om de drie te doen...

 • Dirk De Buyst

  Het falen ligt altijd aan een ander, nooit aan hen zelf...

 • Geert Landsman

  Met dank aan Weyts die de opleiding hervormd heeft tot een onbetaalbaar gedrocht. Verder gaan ze nooit de autostrade op en dus is er geen enkele opleiding daar. Rijscholen zie je nooit op de snelweg, is toch niet nodig. Ze rijden enkel de examenroutes die je gewoon kan downloaden. Een echt examen is het niet, pure geldklopperij.