Meer dan helft kandidaten is beginneling

Mensen brengen hun stem uit: meer dan de helft van de kandidaten waarop u kan stemmen, komt deze verkiezingen voor het eerst op. Foto ter illustratie.
thinkstock Mensen brengen hun stem uit: meer dan de helft van de kandidaten waarop u kan stemmen, komt deze verkiezingen voor het eerst op. Foto ter illustratie.
Meer dan de helft van alle kandidaten op wie u zondag kan stemmen, is nooit eerder opgekomen voor de parlementsverkiezingen. De meeste 'groentjes' vind je bij sp.a, gevolgd door CD&V en Groen.

De kieslijsten van de Vlaamse politieke partijen bestaan voor 57,6% uit kandidaten die nooit eerder deelgenomen hebben aan wetgevende verkiezingen. N-VA mag dan uitpakken met de 'kracht van de verandering', de vernieuwingsgraad is bij die partij het laagst (52,2% debutanten). Dat blijkt uit een studie van onderzoeksinstituut Vives (KU Leuven). Bij Vlaams Belang wordt er ook veel vaker 'gerecycleerd' dan bij de andere partijen. De meeste nieuwelingen prijken op de lijsten van sp.a (61,1%), gevolgd door die van CD&V, Groen en Open Vld. Van alle effectieve kandidaten waagt 53,49% voor het eerst zijn of haar kans. Bij de opvolgers is dat 64,75%. "Partijen hebben dus de neiging om vooral de opvolgerslijsten te vullen met nieuwe kandidaten", zegt Bart Maddens, één van de onderzoekers.

De 'groentjes' zijn gemiddeld 41,2 jaar oud. Wat ook opvalt: de meeste debutanten zijn vrouwen. "Blijkbaar zijn de Vlaamse partijen nog steeds harder geneigd om vrouwelijke kandidaten te vervangen dan mannelijke. Al is het eveneens mogelijk dat de vrouwen zelf minder bereid zijn om opnieuw op de lijst te gaan staan."Alle artikels uit de krant

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leonarda Van Opbroecke

  Normaal. In het parlement geraken is de job van de toekomst. Dik vast inkomen, extra legale voordelen, vroegtijdig pensioen, cumuleerbaar met andere jobs, ontslag nemen of krijgen altijd vet betaald en op de koop nog onschendbaar. Geen diploma vereist, enkel vlot zijn in zinnen afratelen. Kunst van debatteren verdwijnt ook geleidelijk. Gewoon niet luisteren wat de andere zegt of naast de kwestie antwoorden.

 • Paul GENIE

  Hoe meer parlementen hoe meer nieuwelingen die als ondeskundigen hun kans wagen. Gevolg : niet het minste respect voor de leden van die overbodige kleuterklasjes. Verleden zaterdag beleefden we de "twelf points" van het Songfestival , volgende zondag de puntentelling van de verkiezingen . Maandag : business as usual en vooral geen rekening houden met de uitslag van de vrkiezingen. Wij hebben de "politiekers" die wij verdienen.

 • Luc Van Hoef

  Hopelijk vervallen ze niet in de "gewoonten" van de huidige politiekers en gebruiken ze wat meer "gezond boerenverstand" i.p.v. op een wolk te leven en zichzelf op de eerste plaats te zetten

 • willem merken

  Hebben we meer aan dan aan H de Croo die zijn 50 jaar parlement wou volmaken en zelfs daarvoor een akkoord met een opvolger liet vallen. Heb hem de laatste jaren niet meer gehoord in het parlement.

 • patrick morel

  We hebben al decennialang oude wijn in oude zakken met als resultaat meer schulden. Iemand die nu al meer dan 25 jaar in een van die vele parlementen zit heeft geen meerwaarde meer. De enige ervaring die ze hebben is die van achterkamertjesgefoefel, alles bij het oude laten, veel beloven zonder verpinken, rond de pot draaien en vooral goed voor zichzelf zorgen zie lonen, pensioenen, uittredingsvergoedingen. Hopelijk werken die nieuwe paarden beter en efficiënter.