Onze militairen schieten in Litouwen met 'blankmunitie': er worden geen kogels afgevuurd, maar het geeft wel dezelfde knallen.
Volledig scherm
PREMIUM
Onze militairen schieten in Litouwen met 'blankmunitie': er worden geen kogels afgevuurd, maar het geeft wel dezelfde knallen. © © Bart Leye

Mee op NAVO-missie in Litouwen om Russen af te schrikken: “Hiervoor gingen jullie bij Defensie. Niet om in Antwerpen op straat te staan”

Volle gas voorwaarts, enkele rookgranaten voorop en dan hard in de remmen: het gaat vooruit tijdens de - gesimuleerde - aanval van onze Belgische troepen. Nog twee luide knallen en plots stormt tien man uit de pantservoertuigen. We bevinden ons op het grootste militaire oefenterrein van Litouwen. 258 Belgische militairen zijn hier op NAVO-opdracht, en wij waren erbij.

45 reacties

 • Dirk Bytebier

  2 jaar geleden
  Om Russen af te schrikken ga je lachen of wat , en sedert wanneer is Rusland onze vijand nu opeens ??
 • Roel Mick

  2 jaar geleden
  We zouden beter een beetje meer respect hebben voor Russen. Zij verlieten ons van Nazis, niet de Amerikanen. Sovjets vernielden 80% van Hitlers militaire kracht. Met enorme opoffering. Respecteer dus Russen een beetje en ze zullen vriendelijker zijn.
 • Patrick Vranckaert

  2 jaar geleden
  Belachelijk, Rusland en Russische mensen zíjn zoals wij, as je een vijand zoekt, zoek dan ergens anders maar STOP met ons geld te verspillen in het oosten van Europa
 • Benjamin Muilwijk

  2 jaar geleden
  Rusland is onze vijand niet. Altijd die zelfde onzin in het nieuws.
 • Andre Crommen

  2 jaar geleden
  De klungel Belgen bij de Navo gaan de Russen afschrikken, doe eens normaal! Met het Belgisch prutslegertje word gelachen in de wereld en Rusland verovert Europa zeer snel als ze willen, hun leger veel sterker!!
 1. PREMIUM

  Van 0 naar 20 besmettin­gen in één week in Heus­den-Zol­der

  In het Limburgse Heusden-Zolder is een nieuwe besmettingspiek vastgesteld: het aantal coronagevallen steeg er van 0 naar 20 in nog geen week tijd. Niemand heeft een idee van waar die besmettingshaard komt, zegt waarnemend burgemeester Marleen Hoydonckx (GOED). "De overheid probeert dit nu na te trekken en te zien waar we maatregelen kunnen nemen. Het is voor ons heel moeilijk, want we krijgen niet meteen info over wie mogelijk besmet is." Een gepland feestje van club Labyrinth voor 400 personen dit weekend is alvast geannuleerd, net als een evenement voor oud-mijnwerkers.
 2. PREMIUM

  Supercame­ra bewijst nut: politie haalt bootje met elf opvarenden uit zee

  In De Panne heeft de politie Westkust vrijdagavond rond 21 uur een zodiac met elf opvarenden onderschept, onder wie enkele jonge kinderen. Volgens hun verklaringen wilden ze gewoon van De Panne naar Oostende varen. "Levensgevaarlijk. Ongetwijfeld was deze tocht fataal afgelopen zonder ingrijpen", zegt het parket van Veurne. Volgens het parket werd het bootje opgemerkt dankzij het gloednieuwe camerasysteem van de politie Westkust, dat zicht biedt over de volledige kustlijn van De Panne. De politie vermoedde dat er mensensmokkelaars aan het werk waren en rukte meteen uit. Het bootje werd al onderschept nog voor het goed en wel op zee zat. De opvarenden bleken mensen met een migratieachtergrond die al tien jaar in Oostende staan ingeschreven. Een kind aan boord was amper anderhalf jaar oud. Allen mochten beschikken na verhoor. Toch zal er nog verder onderzoek gebeuren naar de redenen voor de late excursie. (BBO)
 1. PREMIUM

  "Kust heeft nu oplossing nodig voor klimaatver­an­de­ring"

  De kust is, als laagst gelegen gebied van Vlaanderen, erg kwetsbaar door de klimaatverandering. "We moeten nu oplossingen zoeken of het is te laat", zeggen experts in een nieuw boekje, 'Kust en klimaat'. "Ingrepen om pakweg dijken te bouwen, hebben hun tijd nodig. Dat moet je niet doen als je nog 3 cm verwijderd bent van een potentiële overstroming", aldus verantwoordelijke van 'T.OP Kustzone' Stijn Vanderheiden. Hij wil onder meer inzetten op samenwerken met de natuur: ruimte om duinen te laten ontwikkelen, bijvoorbeeld. "Het gaat om evenwicht, dat is een moeilijke denkoefening. Iedereen wil zijn stukje ruimte vrijwaren. Met deze gids pleiten we ervoor met alle actoren samen oplossingen te vinden die voor iedereen goed zijn." (MM)