Exclusief voor abonnees

Maggie De Block: "Ja, ik wil burgemeester worden. Tenzij ik Volksgezondheid kan verderdoen"

STEM2018 | RONDE VAN VLAANDEREN langs 9 markante gemeenten

Wordt Maggie De Block burgemeester of niet? Dat is de grote vraag in Merchtem. "Dat wordt hier dan ook al maanden 'gebuzd'", zegt ze. "Precies of we zijn hier in Antwerpen. De mensen moeten nog stemmen, hé. En als ze mij tot burgemeester verkiezen, dan zal ik burgemeester zijn." En dochter Julie dan? "Die zal dan wat meer notariaat doen, hé."

Spijtig dat den Eddie stopt, hé, Annie." Annie knikt. Zij en Jean wonen al meer dan 50 jaar in Merchtem. Daarvan bestuurt Eddie De Block - in Vlaanderen vooral bekend als de jongere broer van - al 23 jaar, waarvan 17 jaar als burgemeester. Maar nu zet hij er een punt achter: hij wil meer tijd voor zijn familie en zijn job als arbeidsgeneesheer bij Delhaize Ahold.

"En dus vroegen ze aan mij om de lijst te trekken", vertelt grote zus en minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld). "Ik ben vroeger nooit opgekomen, omdat Eddie en mijn man al op de lijst stonden. Niet omdat het mij niet interesseerde, maar twee van dezelfde familie vond ik al meer dan genoeg. Later is Luc gestopt omdat ons Julie ambitie had."

Maar nu zowel Eddie als twee andere stemmenkanonnen geen kandidaat meer zijn, hadden de Merchtemse blauwen een klepper als Maggie nodig om hun (absolute) meerderheid te verzekeren. "Ik heb wel een andere naam gekozen: Lijst 1785 (naar de postcode van Merchtem, red.), want ik kon toch moeilijk de Lijst van de Burgemeester trekken." Op Lijst 1785 staan voornamelijk liberalen, maar ook enkele socialisten en onafhankelijken.

Je hebt 14% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant