M-decreet in het onderwijs wordt afgeschaft

Archiefbeeld. Leerkrachten van De Reiger protesteerden met borden tegen de stijgende werkdruk en het gebrek aan ondersteuning bij het M-decreet.
Wouter Spillebeen Archiefbeeld. Leerkrachten van De Reiger protesteerden met borden tegen de stijgende werkdruk en het gebrek aan ondersteuning bij het M-decreet.
Het door de onderwijswereld vaak verfoeide M-decreet gaat op de schop. Dat hebben de Vlaamse onderhandelaars beslist. Er komt een 'begeleidingsdecreet voor kinderen met zorgnoden' in de plaats. Wat het precieze verschil is, moet nog blijken.

Het M-decreet, dat kinderen met een beperking zoveel mogelijk wilde integreren in het gewoon onderwijs, werd ingevoerd in 2015, maar is in feite een erfenis van voormalig minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a). Sinds de lancering zorgde het voor tal van verhitte debatten in het parlement én werd er herhaaldelijk aan geschaafd.

Zowel N-VA, CD&V als Open Vld was van plan om het M-decreet ook deze legislatuur weer bij te sturen. Maar de onderhandelaars beseffen dat de term intussen te beladen is en in de ogen van veel leerkrachten altijd een gedrocht zal blijven. Daarom zal er onder Jambon I werk gemaakt worden van een 'begeleidingsdecreet voor kinderen met zorgnoden'.

De afschaffing van het M-decreet lijkt een overwinning voor N-VA, die er in de vorige legislatuur hard op inbeukte. Maar ook CD&V kan met opgeheven hoofd naar de achterban: de term 'begeleidingsdecreet' komt recht uit haar verkiezingsprogramma. Wat er in de praktijk zal veranderen - en of de schrapping méér wordt dan een symbool - moet nog blijken. Bij de onderhandelaars valt te horen dat er per kind gekeken zal worden welk soort onderwijs het meest geschikt is, en dat men sneller zal ingrijpen als blijkt dat het mank loopt in de klas. Leerlingen zouden dan vlotter kunnen terugkeren naar het buitengewoon onderwijs, of omgekeerd.

Leraren zouden op hun beurt meer ondersteuning krijgen, maar of daar ook budget voor vrijgemaakt wordt, was gisteravond nog niet duidelijk.Alle artikels uit de krant

83 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • SABINE PAUWELS

  Ik heb 2 kinderen met een problematiek , ik vind dat ze juist wat meer zouden moeten doen zodat de kinderen wat rapper hulp kunnen krijgen en niet constant op een wachtlijstje moeten staan of moeten wachten op een clb die alleen maar tijd hebben wanneer zij kunnen . De kinderen blijven soms redelijk lang in de kou staan spreek uit ervaring

 • An Van Vooren

  Als mama van kinderen met extra zorgbehoeften weet ik dat beide systemen hun nut hebben en dat inclusie voor het ene kind kan en voor het andere een slechte keuze is. Maar nog te vaak loopt het mis bij de ouders. Zij willen niet dat hun kind naar het buitengewoon gaat want vinden dit minderwaardig of geven niet alle noodzakelijke informatie over het kind om het echt te helpen. Want ja als we alles vertellen wordt er misschien wel eens naar het BUitengewoon gestuurd.

 • Emi De graeve

  het M-decreet werd door onze strot geduwd, het kostte veel geld en wie was er gelukkig mee ? Het BO was vroeger een ideale oplossing voor heel wat kinderen, die dankzij de methodiek uiteindelijk goed terecht gekomen zijn.

 • anna vandenberg

  Saskia Canniere, ik denk dat er een groot verschil is tussen kinderen met een lichamelijk handicap en kinderen met leerproblemen, karakterstoornissen of een laag IQ. Geef maar eens les in een de klas als een kind de ganse dag dierengeluiden maakt of met zijn handen zit te tokkelen op de bank. Dat is nu de realiteit, als de ouders beslissen dat het kind gewoon onderwijs moet volgen zit het in de klas. Kinderen met een lichamelijk handicap en normale IQ horen wel thuis in het gewoon onderwijs.

 • Guy Van Becelaere

  Saskia Canniere, dus dat verdrag geld nu niet meer dan dit was echt een gedrocht hoor daar werd niemand beter door