Archiefbeeld. Leerkrachten van De Reiger protesteerden met borden tegen de stijgende werkdruk en het gebrek aan ondersteuning bij het M-decreet.
Volledig scherm
Archiefbeeld. Leerkrachten van De Reiger protesteerden met borden tegen de stijgende werkdruk en het gebrek aan ondersteuning bij het M-decreet. © Wouter Spillebeen

M-decreet in het onderwijs wordt afgeschaft

Het door de onderwijswereld vaak verfoeide M-decreet gaat op de schop. Dat hebben de Vlaamse onderhandelaars beslist. Er komt een 'begeleidingsdecreet voor kinderen met zorgnoden' in de plaats. Wat het precieze verschil is, moet nog blijken.

  1. PREMIUM

    Gene Thomas heeft weinig te vrezen na uit de hand lopen optreden

    Ben je als artiest verantwoordelijk voor de uitlatingen van je publiek? Het optreden van Gene Thomas - op de zomerbar aan het kasteel van Laarne - werd geboekt via het officiële artiesten- en evenementenbureau Globe Entertainment. "In de algemene voorwaarden van onze contracten staat dat de organisatie dient te beschikken over alle nodige vergunningen, vereist om een evenement veilig te organiseren", stelt zaakvoerder Ilia Beyers. Advocaat Griffin Verept, gespecialiseerd in het contractenrecht, verduidelijkt. "Partijen zijn vrij om te bepalen wat ze willen in een contract, maar vandaag de dag kan een evenement uiteraard pas georganiseerd worden als het voldoet aan alle veiligheidsmaatregelen inzake corona. Als het contract bepaalt dat de organisatie verantwoordelijk is voor de veiligheid en men oordeelt dat de coronamaatregelen daaronder vallen, dan lijkt het mij zeer onwaarschijnlijk dat een artiest schuld kan treffen bij de niet-naleving ervan door het publiek." Gene Thomas heeft dus weinig te vrezen, maar toch heeft hij het er volgens zijn platenfirma moeilijk mee dat men ook hem met de vinger wijst.
  2. Wanhopige moeder van autistische zoon (16) getuigt: “Ik kan mijn eigen kind niet eens verplichten om zich te laten behandelen”

    Wanhopige moeder van autisti­sche zoon (16) getuigt: “Ik kan mijn eigen kind niet eens verplich­ten om zich te laten behandelen”

    Een moeder uit Halle is wanhopig omdat haar autistische zoon maar niet geholpen kan worden. De tiener heeft zware gedragsproblemen en weigert een langdurige opname, maar zijn ouders kunnen hem niet verplichten. “Moet ik wachten tot hij zichzelf of ons iets aandoet?” vraagt Virginie zich af. Intussen trommelt ze voortdurend de politie op om zo te verkrijgen dat haar zoon toch behandeld kan worden.