De foto op het bureau van Mathias. In het huwelijk van zijn grootouders leek het witte brood maar niet op te geraken.
Volledig scherm
PREMIUM
De foto op het bureau van Mathias. In het huwelijk van zijn grootouders leek het witte brood maar niet op te geraken. © RV

Levensverhaal. “De Stammoeder van blauw Gent was de dochter van een socialist”

Klein probleempje toen de jonge liberale student Willy De Clercq zowaar viel voor de charmes van een socialiste, dochter van een koppige Frans-Italiaanse vakbondsman. Fernande Fazzi werd de moeder van zijn kinderen, zijn eerste politieke raadgever en bouwde ook nog even het strafste advocatenkantoor van Gent uit. Tot een herseninfarct, vijftien jaar geleden al, haar de vurige mond snoerde. Het kompas van haar man én van kleinzoon Mathias zou nooit nog een woord spreken.

  1. PREMIUM

    15% meer Belgen naar voedsel­bank

    Bijna 200.000 mensen halen elke maand een voedselpakket op om te kunnen overleven, een stijging van 15% in vergelijking met vorig jaar. De coronacrisis duwt steeds meer mensen in armoede. "Vorig jaar haalden gemiddeld een kleine 170.000 mensen per maand een voedselpakket op. In juni steeg dat aantal tot nagenoeg 195.000", zegt Jef Mottar van de Belgische Federatie van Voedselbanken in 'De Zondag'. Onder die nieuwe cliënten zijn er heel wat tijdelijk werklozen. Mannen en vrouwen, jong en minder jong, die noodgedwongen thuis zitten door corona. De financiële middelen om de werkingskosten te dekken, komen voornamelijk van particuliere giften. Maar door de toenemende vraag is extra steun nodig. Mottar verwacht deze zomer nog te kunnen overbruggen dankzij de grote solidariteit die heerste tijdens de crisis, maar hij vreest voor daarna. "Als ons cliëntenaantal met 15% stijgt, zou ons budget evenredig moeten stijgen." (SRB)