Leuvense prof maakt zich zorgen over mini-aardbevingen in de Kempen

Het studiecentrum voor kernenergie (SKC) in Mol.
SKC Het studiecentrum voor kernenergie (SKC) in Mol.
Op 18 december hebben in Dessel in de Antwerpse Kempen twee kleine aardbevingen plaatsgevonden, die professor Geodynamiek Manuel Sintubin (KU Leuven) verontrusten. De bevingen van 0,9 en 1,2 op de schaal van Richter deden zich binnen de twee uur tijd voor op ongeveer 5 kilometer diep.

Sintubin vermoedt dat de bevingen in verband kunnen worden gebracht met het oppompen en opnieuw injecteren van water uit de ondergrond voor de geothermiecentrale die daar door het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) wordt opgestart. De professor ziet de aardbevingen als een waarschuwingssignaal om voorzichtig te zijn, zo legt hij uit aan 'De Standaard'. Op vijf kilometer afstand van de bevingen liggen immers de kernreactoren van het studiecentrum voor kernenergie (SKC).

Op vijf kilometer afstand van de bevingen liggen de kernreactoren van het studiecentrum voor kernenergie (SKC).
photo_news Op vijf kilometer afstand van de bevingen liggen de kernreactoren van het studiecentrum voor kernenergie (SKC).

Bij het VITO hebben ze ook weet van de kleine aardbevingen, die ze zelf ook linken aan hun waterwinningsproces bij de opstart van de geothermiecentrale. Volgens het instituut is er echter geen reden tot ongerustheid. "Zulke bevingen onder 1,5 op de schaal van Richter stellen niks voor en veroorzaken geen schade", klinkt het. Ze voegen eraan toe dat de waakhond voor nucleaire installaties, het FANC, nauwlettend in de gaten houdt of er geen gevaar is voor de naburige kerncentrales van het SKC. Ook is er een seismologisch netwerk gekoppeld aan de controlekamer van VITO, dat met het KMI verbonden is. (ND)

Manuel Sintubin.
Bollen Kristien Manuel Sintubin.


Alle artikels uit de krant

15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Goris

  Waarschijnlijk valt het mee. Maar toch moeten we inderdaad rekening houden met het onvoorspelbare bij het plaatsen van (nieuwe) kerncentrales, als we dat willen. We kunnen ook kiezen voor alternatieven natuurlijk.

 • Nicolas Van Hoecke

  Oppervlakte zal er geen gevaar zijn, de vraag is wat er allemaal onder de grond gebeurt. Vele kleine zaken kunnen lang later tot iets groots leiden. Maja met de niet-verder-kijken-dan-uw -neus-lang-is mentaliteit hier.....

 • jan Peeters

  De centrales hebben een stress test ondergaan om bestand te zijn tegen aardbevingen en grote aanpassingen zijn hier voor gemaakt

 • Roger Duyssens

  Dit is wel niet om te lachen. De Nederlanders gaan hun volledige gaswinning afbouwen omdat ze geconfronteerd worden met gelijkaardige problemen. Het gevaar zou miniem zijn moest er daar in de buurt geen radioactief afval aanwezig zijn. Dit land is veel te klein om een geschikte plaats te vinden om radioactief afval op te slaan of zelfs te verwerken.

 • Noël Loos

  @ Marc wat ne zever vertel jij nu. Even vermelden dat het project tenvolle is gesteund door een NVA burgemeester. Zijn gemeente zal normaal gezien het eerste warmtenet hiervan krijgen.