Leuvens bedrijf laat algoritmes los op hersenscans: computer ziet wat dokters niet zien

Hersensscans.
thinkstock Hersensscans.
Hoe hard krimpt het brein van een dementerende? Hoe snel groeit een hersenletsel? De software van het Leuvense bedrijf Icometrix kan het precies becijferen. "Onze algoritmes zien wat de dokter niet ziet." Al 75.000 hersenscans werden in cijfers omgezet en dat worden er nog véél meer.

Icometrix, een spin-off van de universiteiten van Leuven en Antwerpen, heeft een unieke methode ontwikkeld die hersenscans kan omzetten in concrete cijfers en andere data. Van Australië over Japan tot de VS en België zelf maken nu al meer dan honderd ziekenhuizen gebruik van de Vlaamse software. Het bedrijf heeft zopas 16 miljoen euro extra kapitaal opgehaald om verder te groeien, want de mogelijkheden zijn nog enorm.

"Je kan ons werk vergelijken met dat van een lab dat een bloedstaal analyseert", zegt CEO Wim Van Hecke. "We plakken getallen op een scan van de hersenen en stellen een verslag op met de gemeten en de normale waarden, zodat de behandelende arts meteen ziet waar de afwijkingen zitten."

Pixel per pixel

De techniek wordt nu al toegepast bij patiënten met dementie, multiple sclerose (MS) en hersentrauma's. Concreet worden MRI- en CT-scans vanuit het ziekenhuis doorgestuurd naar Icometrix, dat er ogenblikkelijk zijn algoritmes op loslaat. Als de radioloog aan de analyse van de scan wil beginnen, heeft hij er al meteen de cijfers bij. Onder meer de universitaire ziekenhuizen van Antwerpen, Leuven en Brussel gebruiken de techniek. "Hersenscans bevatten erg veel informatie. Het is echter moeilijk voor de dokter om exact te becijferen wat er veranderd is tegenover de vorige keer. Je ziet op een scan niet of de hersenen gekrompen zijn en of er letsels bijgekomen zijn. Onze algoritmes bekijken het beeld echter pixel per pixel en kunnen exact meten hoe groot het hersenvolume is, of het gekrompen is tegenover een vorige controle en hoeveel letsels er zijn."

Een gezond brein krimpt jaarlijks met 0,2 tot 0,3%, dat van een dementerende persoon met 0,5 tot 1%. Stel dat een achteruitgang van 0,71% wordt geregistreerd, terwijl dat voor die specifieke patiënt normaal maar 0,23% zou mogen zijn, dan weet je meteen dat er iets mis is. "Met al die informatie heeft een neuroloog een veel completer beeld en kan hij de evolutie van de ziekte juister inschatten en op basis daarvan de beste beslissing nemen. Als hij alleen scans ter beschikking heeft, heeft hij 5 à 10 jaar nodig om te zien of er een evolutie is."

In de VS is de vraag naar analyse van met name hersentrauma's groot. "Ze hebben daar nogal wat patiënten die zo'n trauma oplopen tijdens sportwedstrijden en ook militairen die terugkeren van conflicten. Met onze software is het mogelijk om de evolutie van het trauma sneller te ontdekken en in te grijpen."

Het bedrijf wil z'n algoritmes ook toepassen bij mensen met epilepsie, hersenbloedingen en -tumoren en parkinson. "Er is nog heel veel potentieel om méér patiënten te helpen." Vandaag werken er 35 mensen bij Icometrix. Dat aantal zal verdubbelen. Door het succes is de spin-off ook al op de radar van overnemers gekomen. "Maar daarvoor bedanken we. We willen zelf groeien", besluit de CEO Van Hecke.

Hersensscans.
thinkstock Hersensscans.


Alle artikels uit de krant

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Vandamme

  Fantastisch toch !!!

 • Stella Birkenbrau

  Jij ook Lydia. Jij óók!

 • christianne bruyland

  en om deze redenen moet ons onderwijs minstens op peil blijven, in tegenstelling tot de eindterm van vandaag en het pamperbeleid van zovelen

 • Lydia Appelmans

  Mensen kunnen zoveel fantastische dingen!