Laatste overlevende van Duinkerke zweeg een leven lang

LEVENSVERHAAL | RAYMOND DOSSCHE (97) uit Mortsel

RAYMOND DOSSCHE (97)
RV RAYMOND DOSSCHE (97)
Soldaat Raymond Dossche, toen 19 jaar, bleef verdwaasd achter te midden een lichamenbrij op het strand, na wat later heroïsch 'de slag om Duinkerke' werd genoemd. "Er is geen enkele zinnige uitleg waarom ik er levend uit kwam", is alles wat hij er zijn lange leven over zei, in de drie tellen voor telkens weer de tranen kwamen. Tot kort voor zijn dood, de wellicht laatste Belgische overlevende ineens begon te spreken.

Het was de hel, zoals hij die vermoedde. Maar dan erger. Daar stond Raymond middenin. Links van hem zakte een kameraad ineen door een voltreffer, rechts hetzelfde. En opnieuw. Van 27 mei tot 4 juni 1940 duurde de slag. Ruim 300.000 omsingelde soldaten, vooral Britten en Fransen, waren bijeengedreven voor de evacuatie met bijna negenhonderd (!) boten en sloepjes die hen over het Kanaal moesten brengen - tot plezierboten en vissersbootjes toe. Coup de génie van Churchill om de Duitsers te verschalken. Bijna allen konden ontkomen, velen zouden vier jaar later de helden worden van de landing in Normandië op D-day. Maar niet iedereen. Raymond had, met de moed der wanhoop, eerst mee de stad en haven verdedigd en was mee beland op het strand met de massa die - het is weinig geweten - ook enkele honderden Polen, Tsjechen, Slovaken én Belgen telde. De Luftwaffe dropte bommen. Moest niet eens mikken, het was altijd raak. Bijna 300 boten werden tot zinken gebracht. Vanuit de duinen, verscholen tussen het helmgras, zag Raymond wat hem nog een leven lang inktzwart zou bezwaren en waarover hij geen woord over zijn lippen kreeg. Toen het strand weer stil was, stond hij op. Meeuwen pikten het mensenvlees weg.

KABELS EN GEWEREN

Je hebt 17% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

16 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Chris Devlaeminck

  Ze waren kanonnenvlees, letterlijk. Die eerste golven soldaten dienden enkel om er voor te zorgen dat de Duitsers hun wapens, hun munitie er op leeg schoten. Dan pas kwam het materiaal en de genie aan land.

 • Verstraeten Michel

  Wat baat een ere teken .

 • Dirk Hofstede

  Respect voor deze mensen,,,veel respect. Mijn ex schoonvader heeft 28 maanden in Buchenwald gezeten t/m de bevrijding aldaar. Vreselijke verhalen gehoord. Maar , als ik nu zie hoe ONS Europa er uit ziet....hadden we ons toen beter kunnen overgeven aan de Duitsers.

 • DIRK VAN DESSEL

  Vreselijk !

 • Roger Wellens

  En dank zij onze onbenullen van politici zijn de ontelbare offers van deze mensen voor niks geweest. Nu wordt onze cultuur vernietigd en onze zakken geleegd.