Exclusief voor abonnees

Kustpolitie koopt voor 80.000 euro drones om elk vermist kind te spotten

De drones moeten de kuststrook van De Panne tot Nieuwpoort helpen bewaken.
Shutterstock De drones moeten de kuststrook van De Panne tot Nieuwpoort helpen bewaken.
Het kon een quizvraag zijn: wat kost 80.000 euro en moet zowel vermiste kinderen terugvinden, in de duinen illegalen opsporen als een extra oog zijn bij evenementen, verkeerscontroles én huiszoekingen? Het antwoord: politiedrones. Zij moeten de kuststrook van De Panne tot Nieuwpoort helpen bewaken. "Veel flexibeler en goedkoper dan een helikopter."

De politiezone Westkust - Koksijde, De Panne en Nieuwpoort - investeerde zopas in drie drones. Eén kleintje om mee te trainen en twee grote voor de échte actie. Kostprijs van die vliegende brigade: 80.000 euro. "Veel geld, maar we verwachten ook veel van die toestellen", zegt korpschef Nicholas Paelinck. Hij verwijst onder andere naar de transmigrantenproblematiek waarbij in het verleden al tot meer dan 90 illegalen per dag werden opgepakt. "Die mensen verbergen zich vaak in de duinen. Vanop de grond is dat een aartsmoeilijke zoektocht." Daarom durfde het politiekorps vroeger al eens aan de luchtmachtbasis in Koksijde vragen of ze met een Sea King wilden overvliegen en eens piepen voor hen. "Sinds dat de pers haalde, mag het niet meer. Omdat het niet tot het takenpakket van het leger behoort", zegt Paelinck. "Maar voortaan kunnen de drones ons de weg wijzen naar die schuilplaatsen." De duurste drone haalt snelheden tot 60 kilometer per uur, weegt met camera 6 kilogram en kan tot 1 kilometer hoog klimmen. "Maar uit veiligheidsoverwegingen en door de wetgeving mogen we als politie ook hoogstens 90 meter hoog vliegen", zegt Paelinck. Indien nodig kan de drone permanent in de lucht blijven, met een kabel van 80 meter. Zoniet moeten batterijen elke 30 minuten worden vervangen.

Drugsplantages

De korpschef zal de drones ook de lucht insturen als kinderen tijdens een dag aan zee verloren lopen, als dementerende senioren vermist zijn of als er drenkelingen in zee liggen. "En ook bij verkeerscontroles is een drone heel nuttig", zegt Paelinck. Alle artikels uit de krant