Klussers verdienden al bijna 27 miljoen euro onbelast

Illustratiebeeld
getty Illustratiebeeld
Sinds onbelast bijverdienen een jaar geleden mogelijk werd, maakten al 14.005 Belgen gebruik van het systeem. Samen verdienden ze bijna 27 miljoen euro met hun klusjes. Niet iedereen is daar even gelukkig mee. Zo wil de Confederatie Bouw dat bouwklussen uit de regeling gehaald worden.

Onbelast bijverdienen kan niet onbeperkt: je mag er maximum 500 euro per maand mee verdienen, of 6.000 euro per jaar. Bovendien mag niet iedereen het doen: je moet minstens vier vijfde werken, zelfstandige zijn in hoofdberoep of gepensioneerd. Vooral bij mensen die vier vijfde of meer werken, was het systeem het voorbije jaar populair. Tussen 15 juli 2018 - de dag dat onbelast bijverdienen mogelijk werd - en 30 juni van dit jaar waren ze met 10.030. Daarnaast waren er 3.108 gepensioneerden en 867 zelfstandigen bij. Met 31.365 klussen werd in totaal 26.707.452 euro verdiend. Het nieuwe statuut is het populairst in de sportsector. Die was al jaren vragende partij voor een nieuw en eenvoudig vergoedingssysteem.

Oneerlijke concurrentie

De bouwsector is een pak minder gelukkig. De Confederatie Bouw eist dat alle mogelijke bouw- en onderhoudsklussen aan woningen en gebouwen niet meer mogen uitgevoerd worden door mensen die via dit systeem onbelast bijverdienen. Oneerlijke concurrentie, klinkt het. "Werknemers van bouwbedrijven zijn nu minder geneigd om overuren te presteren bij hun werkgever", meent Sven Nouten van de Confederatie Bouw. "Op zaterdag onbelast gaan bijklussen bij een particulier is nog steeds voordeliger dan beter betaalde overuren kloppen. Bovendien krijgen veel bouwondernemingen hun vacatures niet ingevuld. Momenteel zit de bouw met 12.600 openstaande vacatures. Dit systeem van onbelast bijverdienen helpt niet echt om die ingevuld te krijgen, integendeel."

De populairste klussen
HLN De populairste klussen

Bijsturen

Nochtans werden het voorbije jaar slechts 302 bouwklussen uitgevoerd via de nieuwe regeling. Daarmee verdienden de klussers samen 488.161 euro. Sven Nouten geeft toe dat het inderdaad niet gaat om een groot aantal klussen in de sector. "Maar", zegt hij, "de nieuwe regeling is nog niet echt bekend en nog niet gepromoot. Het aantal bouwklussen zal zeker nog toenemen. Wij willen dat de wetgeving op het onbelast bijverdienen bijgestuurd wordt door de federale regering en dat de bouwklussen eruit gehaald worden."

"Hiervoor is inderdaad een procedure opgestart bij het Grondwettelijk Hof", bevestigt de woordvoerder van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld). "Maar bij onbelast bijverdienen gaat het om kleine en occasionele klussen. Bovendien voorkomt het plafond van 500 euro per maand, en het reclameverbod voor mensen die bijklussen, dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Wat het presteren van overuren betreft, hebben wij geen aanwijzingen dat die zouden dalen."

"Soms wordt geopperd dat een werknemer vier vijfde zou gaan werken om dan onbelast bij te gaan verdienen. Maar zou de werkgever akkoord gaan met zo'n deloyale houding? En waarom zou je de zekerheid van een fulltime afbouwen om te gaan bijklussen?"

Lees ook binnen HLN+:

Alles wat je moet weten over onbelast bijverdienenAlle artikels uit de krant

102 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • vangeel guido

  Ja klussen die met pensioen moeten gaan werken anders komen ze toch niet rond met die aalmoes die je hier krijgt.Een mens betaalt meer beslastingen dan dat die terug krijgt.Ze verzuipen je gewoon .

 • steven goossens

  De grote geldverslinders zijn nog altijd de politici zelf... Vroeger hadden we een 1/10de van de politici en verdiende iedereen zowat de helft in het zwart, en de economie draaide op volle toeren!

 • jos indigne

  Zo zorgt Open Vld er voor dat de staatsschuld alsmaar groter wordt , en de put steeds dieper .....in t zwart werken .....man man man

 • jos De Decker

  Flexijobs zijn uitgevonden om de te lage lonen en pensioenen te compenseren door extra onbelast bij te verdienen en hierdoor als neveneffect de reguliere arbeidsmarkt te beconcurreren. Nu is het nog slecht 27 miljoen, maar wacht tot het 27 miljard wordt zonder alternatieve financiering van de staat en sociale zekerheid.En wie werkloos wordt valt automatisch uit de boot met armoede tot gevolg.

 • Peter Janssens

  Moeten we nu geloven dat het grote geld zit ! Ga eens bij de politiek kijken of de baas van Media Huis !