Klopjacht na homejacking bij 90-jarige: "Deed alsof ik iets aan mijn hart had"

ZOON LUC (58)
Koen Moreau ZOON LUC (58)
Gangsters hebben gisterenochtend in Erpe-Mere een 90-jarige vrouw en haar twee inwonende zonen Luc (58) en Jan (57) overvallen. De slachtoffers boden stevig weerwerk. Na een achtervolging en klopjacht werden twee van de vier daders opgepakt.

Yvonne De Troyer en haar zonen Luc en Jan lagen nog in bed toen kort na 7 uur werd aangebeld. "De man aan de deur probeerde van alles te zeggen, maar ik verstond hem niet", vertelt de kranige 90-jarige. Toen Luc de trap afkwam, zag hij meteen dat iets niet pluis was. "Ik riep naar mijn broer Jan dat hij de politie moest bellen."

Op dat moment werd Yvonne op de grond geduwd en stormden twee andere mannen de deur in en de trap op. "Ik heb enkele keren stevig uitgehaald, maar kon het niet halen."

Een man hield Luc in een greep terwijl de andere naar boven vloog. "De deur werd woest opengetrapt op het moment dat ik met mijn gsm de politie wou bellen", vult broer Jan aan. Op de slaapkamer ontstond een schermutseling.

Kurkentrekker in oog

Even later werd Luc ook naar de slaapkamer van zijn broer gebracht. Yvonne werd beneden gehouden. "Ik werd op een stoel in de living gezet. Mijn handen bonden ze vast met een tafelkleed, maar ik hield mijn handen expres wat verder uiteen. Tweemaal ben ik zo losgeraakt, maar uiteindelijk werden mijn polsen veel vaster aangespannen."

Yvonne werd zwaar onder druk gezet. "Die man vroeg naar geld, goud en juwelen. Hij dreigde met een kurkentrekker in mijn oog te steken. Doordat ik wist dat hij dat enkel zei om me bang te maken, kon ik me rustig houden", vertelt ze. Ondanks de dreigementen slaagde Yvonne erin om de gangsters wijs te maken dat ze last had van haar hart. "Ik vroeg om naar mijn slaapkamer te mogen - waar mijn gsm lag - en dat stonden ze toe. Helaas betrapten ze me toen ik probeerde te bellen."

De gangsters brachten Luc en Jan uiteindelijk naar beneden. Intussen doorzochten ze het huis. "Toen ik besefte dat ze niet gemaskerd waren, bekroop me de angst dat we dit niet zouden overleven", vertelt Luc.

Iets na 8 uur besloten de gangsters te vertrekken met een beperkte som geld en wat juwelen. Yvonne werd als eerste naar de kelder gebracht. "Even dacht ik dat ze me in de diepvrieskist wilden steken." Zo ver gingen de gangsters niet. Ze zetten Yvonne op een tuinstoel. Meteen daarna vertrokken de daders met de Mercedes A waarmee ze gekomen waren en de twaalf jaar oude Toyota Corolla van de familie.

Crash met gestolen auto

Het knevelwerk van de gangsters was gelukkig niet goed. "Ze waren nog niet goed buiten of we waren alle drie al vrij." Meteen werd de politie verwittigd en daardoor werden de gangsters aan de hand van de nummerplaat van de gestolen wagen al binnen de tien minuten opgemerkt op de Oudenaardsesteenweg in Erpe-Mere. Ze vluchtten de E40 richting Brussel op maar botsten ter hoogte van Aalst tegen een vrachtwagen. Twee agentes konden één van de gangsters, een jongen van 17, arresteren. Een andere dader kon ontkomen. De twee andere criminelen, die met de Mercedes gevlucht waren, werden in Affligem opgemerkt. De politie kon één van hen vatten op het domein van een leegstaande villa in Affligem. Alle artikels uit de krant

33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ROBERT GERTS

  De jongste is alweer vrij!!

 • Chris Deckers

  Eentje was 17 jaar, duidelijk te weinig gepamperd dus. Onzen dappere der dappersten "de Koen" zal nog eens komen zeggen dat dit ontoelaatbaar (met een nog te verzinnen nieuw woord) is, maar tegelijk wat enkelbandjes uitdelen na de daders op de koffie te hebben uitgenodigd bij iemand die zich in dit land rechter mag noemen.

 • Elisa deJong

  17 jaar en dan al zo' n intens laffe daad een oude hoogbejaarde vrouw te beroven en mishandelen...

 • Roger Rymen

  Een klein en kort vermaninkje van de rechter, misschien een enkelbandje of een paar uurtjes poetswerk voor de gemeenschap en terug naar huis. Dat is tegenwoordig het scenario in onze rechtbanken.

 • Erna Van Waes

  niet schromelijk tekort aan gevangenissen maar teveel aan criminelen