Klacht tegen discriminerende spaarrekening: vijf keer zoveel interest enkel onder de 40

Beeld ter illustratie.
Thinkstock Beeld ter illustratie.
Bpost bank heeft een klacht aan de broek bij het interfederaal gelijkekansencentrum Unia. Een 54-jarige man uit Ronse pikt het niet dat de Cocoon Spaarrekening is voorbehouden aan klanten jonger dan 40 - terwijl de intresten oplopen tot 0,55%, ofwel vijf keer meer dan het klassieke spaarboekje. Hij kaartte de “discriminatie” aan bij Spaargids.be.

Amper 0,01% basisintrest, aangevuld met 0,11% getrouwheidspremie: dat krijgen houders van de Ritmo Spaarrekening bij bpost bank tegenwoordig. Geen wonder dus dat sommigen wilden overstappen naar de Cocoon Rekening toen die gelanceerd werd: 0,40% basisintrest en 0,15% getrouwheidspremie. Zo ook Ronny Verkest uit Ronse. Probleem: hij is 54. "Ouder dan 40 en dus word ik geweigerd voor een Cocoon Rekening", vertelt hij. "Ik aanvaard dat er speciale spaarformules worden gelanceerd voor jongeren tot bijvoorbeeld 18 jaar, maar dit beschouw ik als discriminatie op leeftijd. Ik heb dan ook een klacht ingediend bij Unia."

"De Cocoon Spaarrekening werd vorig jaar in het leven geroepen om jongeren te helpen sparen voor een eigen woning", legt Wouter Baelde van bpost bank uit. "Vandaar die leeftijdsgrens op 40 jaar. Andere banken hebben trouwens gelijkaardige spaarrekeningen." Banken mikken inderdaad op specifieke doelgroepen en lanceren daarbij formules gekoppeld aan leeftijdscategorieën. Zowat alle banken hebben bijvoorbeeld baby- en jongerenrekeningen. BNP Paribas Fortis heeft Woonsparen en de Hello4You Spaarrekening. Die richt zich op jongvolwassenen tussen 18 en 27 jaar en belooft een klassieke basisrente van 0,01%, maar wel een hogere getrouwheidspremie (0,20% in plaats van 0,10%).

Geld recupereren

Mag dat allemaal zomaar? "Discriminatie is bij wet verboden, ook als dat gebeurt wegens je leeftijd. Om een verschil in behandeling op basis van leeftijd te rechtvaardigen, moet er immers een legitiem doel worden nagestreefd én moet de maatregel die het onderscheid invoert, passend en noodzakelijk zijn", zegt minister van Economie en Consumenten Kris Peeters (CD&V). "Ik heb begrepen dat er in dit concreet dossier reeds melding is gemaakt bij Unia en ik wacht hun onderzoek daarover af."

Het gelijkekansencentrum laat weten dat het nauwelijks klachten krijgt over leeftijdsdiscriminatie van spaarders bij banken. "We hebben deze klacht ontvangen en gaan bekijken of er sprake is van discriminatie. Vorig jaar kregen we een klacht over een woontoren in Hasselt met flats waar alleen jonge mensen tot 32 jaar aanspraak konden op maken. Onze conclusie was dat dit pure discriminatie was en de stad Hasselt heeft het idee dan ook laten varen. In deze zaak hopen we later deze maand een duidelijk advies te kunnen formuleren", zegt Bram Sebrechts van Unia.

Klager Ronny Verkest wil in de eerste plaats "de gederfde inkomsten recupereren", zegt hij. "Indien Unia bevestigt dat er inderdaad sprake is van discriminatie zal ik mijn raadsman vragen om de nodige juridische stappen te ondernemen."Alle artikels uit de krant

39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Piet Struyf

  Beetje grappig eigenlijk ... 0,4 % basisrente op een rekening met die de bedoeling heeft het geld er lang genoeg op te laten staan om een huis te kopen. Om geloofwaardig te zijn zou 0,4% getrouwheidspremie dan logischer zijn. Maar tja ... bezit dan ook geen gezond bankverstand.

 • Christian Alex

  Het zijn niet de banken die de intresten bepalen, het is de Europese centrale bank die dat bepaalt. Als de ECB 0.4% intrest laat betalen aan de banken om hun 'overtollig' geld daar te parkeren, hoe zouden de banken dan intrest kunnen geven? Bovendien eist de Belgische staat ook nog eens 0.15% van alle deposito's bij de banken.

 • Luc Devriese

  Banken mogen stelen zonder gestraft te worden, sinds de werkgevers verplicht zijn om ons geld rechtstreeks op onze rekening te storten doen ze wat ze willen, zo verliezen we zelfs al loon door de kosten dat ze rekenen zonder dat we al een euro afgehaald hebben

 • els houbrechts

  Hoe, mogen 40-plussers dan niet sparen voor een eigen woning.? Of gaat bpost ervan uit dat iedereen van boven de 40 binnenis en al een eigen woning heeft? Pure discriminatie.

 • mich lee

  Geert Van Nieuwenhuyze, om een klacht in te dienen bij Unia moet je geen advocaat kunnen betalen. Eigenlijk is het kunnen sturen van een email genoeg.