Exclusief voor abonnees

Kippenvel in je hoofd door kudde koeien of perfecte taart

RUSTGEVENDE YOUTUBEFILMPJES VEROVEREN INTERNET, MAAR WERKEN ZE ÉCHT?

Ook beelden van een mok die beschilderd wordt of een harkje dat lijnen in het zand trekt, bezorgen YouTubers tintelingen.
ThinkStock Ook beelden van een mok die beschilderd wordt of een harkje dat lijnen in het zand trekt, bezorgen YouTubers tintelingen.
Dik 11 miljoen video's staan erover op YouTube en elke maand komen er 1 miljoen bij: ASMR. Een aangename tinteling in je hoofd, die wordt opgewekt door een fluisterende vrouwenstem, een kudde koeien of een onberispelijk egale spiegeltaart. Volgens experts geen slecht middel om rust te vinden, maar in wetenschappelijke kringen is er nog geen eensgezindheid over het fenomeen.

Een zwoele vrouwenstem die zachtjes een verhaal in je oor fluistert. Twee onbekende handen die met haast hypnotische bewegingen potten bakken. Een kleurrijke spiegeltaart die geprepareerd wordt. Een mok die beschilderd wordt. Het geluid van een kudde koeien die naar een andere wei wordt geleid. Of een miniharkje dat patronen in een zandbak maakt, om die nadien weer mooi egaal te vegen. De constante? Het geluid, de beelden of de combinatie van de twee brengen mensen tot rust. Ze veroorzaken een tinteling in je hoofd die over je rug loopt. ASMR heet het fenomeen: autonomous sensory meridian response. Er bestaan tal van playlists op Spotify, miljoenen video's op YouTube, Facebook en Instagram, en zelfs BBC heeft deze week besloten 'slow radio' uit te zenden onder de noemer van ASMR.

Heel strikt kan je het begrip niet afbakenen. "Het zijn bepaalde zintuigelijke ervaringen die op zeer korte termijn positieve gevoelens teweegbrengen", zegt professor Elke Van Hoof, klinisch psycholoog. "Vanuit het brede publiek merk ik er tegenwoordig veel interesse voor, maar wetenschappelijk is het nog niet onderbouwd. Ik heb samen met een student zelf een onderzoek gedaan, waarbij we deze techniek vergeleken hebben met een andere manier om te ontspannen. Op basis van fysiologische parameters zoals hartslag en de variabiliteit van het hartritme zagen we geen verandering."

RV

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.