Zoveel mogelijk publieke buitenruimtes, zoals basketbalpleintjes en skateparken, moeten worden opengesteld, vindt de kinderrechtencommissaris.
Volledig scherm
PREMIUM
Zoveel mogelijk publieke buitenruimtes, zoals basketbalpleintjes en skateparken, moeten worden opengesteld, vindt de kinderrechtencommissaris. © Geert De Rycke

Kinderen zijn vergeten in coronacrisis: 4 op de 10 begrijpt richtlijnen niet

De coronamaatregelen en de exitstrategie zijn volledig op maat van volwassenen geschreven. Met kinderen en jongeren wordt nauwelijks rekening gehouden, zegt kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens (44). "Eén kind op vijf moet nu de hele tijd alleen spelen. Immens triest, toch?"

11 reacties

 • Kris Kras

  3 jaar geleden
  Wie begrijpt de regels nog wel? Alleen spelen heeft ook positieve kanten en is niet noodzakelijk immens triest. Dat is wat de extraverte volwassenen ervan maken. Verveling is de moeder van de creativiteit. Onze kinderen moeten openbloeien tot sterke volwassenen die tegen een stootje kunnen en niet tot verwende nesten. Later zal voor hen ook niet alles leuk en interessant zijn.
 • Bonnie Valgaeren

  3 jaar geleden
  De impact op kinderen is veel groter dan op volwassenen. Zij zijn nog in volle ontwikkeling en de langdurige isolatie en het gebrek aan sociale interactie met leeftijdsgenoten kunnen mogelijks op blijvende gevolgen hebben op hun ontwikkeling. Bij volwassenen ouder dan 26 jaar zijn de hersenen al volledig gevormd, en alhoewel slecht voor de moraal, zal de isolatie dus veel minder gevolgen hebben. Vandaar dat het logisch is dat kinderen voorrang moeten krijgen bij versoepelingen.
 • Dave Wils

  3 jaar geleden
  Geen probleem, 6 op 10 van de volwassenen begrijpt de richtlijnen ook niet...
 • Hugo COOLSAET

  3 jaar geleden
  Kleindochter zit in het eerste leerjaar , 6 jaar, en ze kent de regels. De juf draagt een mondmasker, de leerlingen niet maar het mag. Haar opmerking: het is veiliger met een mondmaskertje. En afstand houden kent ze ook. En de coronavakantie vond ze best leuk. Je hebt er natuurlijk ook die nooit van iets weten.
 • Eddy Van De Velde

  3 jaar geleden
  Niet aan de toog mogen zitten of een cafegesprek houden met vrienden op 1,5 meter afstand is ook triestig. Wat betreft de kinderen, anders krijgen we steeds te horen dat kinderen slimmer zijn dan we denken, meer begrijpen en zelf beslissingen kunnen nemen. Dus niet?