Exclusief voor abonnees

Kijk, Hazard was hier dan toch, vanavond

PERS MAAKT EDEN KOPJE KLEINER NA STADSDERBY - EN NIET ONTERECHT

Club Brugge treft in Bernabéu een Real Madrid dat uit (nood)zakelijkheid 'safety first' predikt. En het treft een Eden Hazard in crisis. Sinds zaterdagavond is hij een kopje kleiner gemaakt door de Madrileense pers. Wat was-ie slecht tegen Atlético. Welke Hazard krijgt Club te zien?

Zaterdagavond, het zal geen halfuur na de derby zijn geweest. Als tweede uit de kleedkamer.

Ondergetekende: "Eden, cinq minutes?"

Eden: "Non."

Zijn gezicht verraadde emoties, maar we kennen hem te weinig om te weten dewelke - was-ie ambetant, geïrriteerd, boos, ontgoocheld?

Ondergetekende tegen de perschef van Real Madrid: "Eden was hier dan toch, vanavond."

Perschef: (rolt met de ogen)

Even verderop stond Thibaut Courtois in keepersplunje de Spaanse pers, zijn vrienden, te woord. Hij kreeg een spervuur aan netelige vragen over... 'Hasar'.

In de online versies van de Madrileense kranten verscheen inmiddels het eerste vitriool.

MARCA: 'Para no verlo - Niet om aan te zien. De periode van gratieverlening voor Hazard is voorbij. Gedaan met mogelijke excuses zoals gebrek aan ritme of voorbereiding of vorm. Van een speler die 100 miljoen kostte, mag je meer verwachten. Veel meer. Toch tenminste iéts, want in Metropolitano was de speler die uitblonk in de Premier League onzichtbaar. Het was een speler voorbijgelopen door het ritme van de wedstrijd, timide in de duels en onbestaande in de zestienmeter.'

Zaterdagavond lijkt de man met de eeuwige cool en onbezorgdheid éindelijk te beseffen in welke wereld hij is terechtgekomen.

Real Madrid is Chelsea niet, amigo.

Nadat Madrid twee weken geleden kansloos met 3-0 verloor in het Parc des Princes, koos Zinédine Zidane eieren voor zijn geld (José Mourinho had zijn boardingkaart richting de hoofdstad al uitgeprint). Ook mede door de blessure van Luka Modric schoof Zidane 'het blok' tien à twintig meter lager, en leverde moedwillig 10% balbezit in. Zélfs tegen Osasuna, vorige week woensdag, liep Real in het eerste halfuur achter de bal aan - Zidane klapte in de handen: 'Zo gaat het goed, zo gaat het beter, nog een kilometer'. Madrid hield zo drie keer op rij de nul.

Het betekent wél dat in de omschakeling de ploeg tachtig meter in plaats van zestig moet overbruggen. Gareth Bale op rechts kan dat, Eden Hazard op links niet...

Hazard is deels slachtoffer van de ploeg, die éigenlijk niet goed genoeg is. Hij had verwacht in een dominant elftal te komen. Not.

Zaterdagavond werd Madrid toch geleidelijk aan sterker, door het afval in het spel van Atlético, en door de inbreng van Modric - na twintig jaar in deze job kunnen wij nog steeds verliefd zijn op een voetballer.

Toen had Hazard het verschil wél kunnen en moeten maken. Maar hij liet zich kinderlijk aftroeven in de duels - vroeg dan telkens om een overtreding -, en nam geen enkel initiatief. Loom. Traag. Hij is simpelweg niet fit.

De zeis

Als dat in Chelsea gebeurde, vond niemand het erg - er werd hooguit eens een lijntje geschreven op de achterflap van 'The Sun', ergens tussen de cricketuitslagen en de annonces voor de Londense massagesalons.

Hiér? De zeis. Het hamertje.

In Diario AS kreeg Hazard gisterochtend als enige van de ploeg niet eens een quotering! Zelfs geen 0. Neen, een droog streepje! Hoe gênant. 'Hij loopt verloren en speelt zonder vertrouwen (...) Hij mag er stilaan aan beginnen, want Real Madrid wacht op niemand en verontschuldigt niemand.'

MARCA: 'Hazard was zelfs minder dan niets.' En: 'Het is niet juist dat het Bernabéu een jongetje zoals Vinicius uitfluit terwijl Hazard er niks van bakt.' Ze hebben het stilaan gehad met die Belg. En we zijn nog niet oktober.

"We moeten Eden steunen", vertelde Zidane zaterdagavond op de persconferentie. "Hij doet zijn werk voor de ploeg uitstekend (dat is juist, red.). Wat Eden nodig heeft, is een doelpunt om vertrouwen op te doen en zich bevrijd te voelen."

Hazard zal dus spelen, tegen Club Brugge.

"Ze weten hier niet hoe gevaarlijk Club kan zijn, ik zal het hen wel vertellen", grijnsde Courtois na de match.

Om diverse redenen zit voor Real Madrid veel druk op de partij tegen Club Brugge. Nieuw puntenverlies in de Champions League brengt kwalificatie in het gedrang, Hazard is in het oog van de storm terechtgekomen, en zal het thuispubliek dinsdag tegen die onbekende tegenstander het 'Italiaanse' voetbal van Zidane blijven aanvaarden?

Real Madrid heeft de voorbije twee weken de crisis een béétje kunnen bezweren, maar de marge is flinterdun. Het volstaat dat er een ploeg is die dúrft, die vertrouwen uitstraalt, en die kwaliteit brengt met en zonder bal, om 'De Koninklijke' weer uit evenwicht te brengen.

Club Brugge?

Hazard gaat er bij liggen, voor de ogen van Sequeira.
Getty Images Hazard gaat er bij liggen, voor de ogen van Sequeira.
Van 'Diario AS' kreeg Hazard niet 1, 2 of 3 schildjes, wel een streepje.
RV Van 'Diario AS' kreeg Hazard niet 1, 2 of 3 schildjes, wel een streepje.


Alle artikels uit de krant